Böndernas vädjan till handeln: ”Rädda oss”

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

I onsdags hölls ett krismöte mellan handeln och de svenska köttproducenterna. Läget är akut efter sommarens torka. "Höj priserna, annars har vi en allvarlig köttkris i landet", säger Jan Forssell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter. Men handeln tror snarare på minskande priser.

Den svenska köttkrisen är ett faktum. Sommarens torka har urholkat köttböndernas ekonomi. Inköpspriset för halm har stigit från 80 öre till två kronor kilot.

Läs också: Coop öppnar för prishöjningar på kött

Jag har fått ut 50 procent av ett normalt år från mina egna åkermarker, vilket innebär att jag i stället tvingas köpa in kraftfoder. Och där har priserna skenat, säger Jan Forssell som är ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter och driver egen gård med 800 kor.

Marginalerna är väldigt pressade för köttbönderna och buffertarna räcker inte för att rida ut krisen.

Om inte priset ökar så att vi får ut en bättre marginal så är det banklån eller nedläggning som gäller för många. Och det är inte alltid lätt att få låna, säger han.

Att slakta av mer djur är normalt är en nödlösning som både handeln, producenterna och konsumenterna till varje pris vill undvika. På många håll har utvecklingen redan startat.

Läs också: Så mycket måste köttpriset höjas

Om inte priset stiger kommer vi att tvingas slakta av kvigor eftersom de har mest kött och äter mest. Men då kommer det att bli mindre kalvar nästa år, och året därefter.

Tre till fyra år tar det innan kalvarna blir vuxna djur och kan avla nya kalvar.

Efterfrågan på svenskt kött bara ökar, och vi har haft en blomstrande tillväxt med många nya och unga bönder som vågat satsa de senaste åren. Om vi inte agerar nu så kommer vi att vara tillbaka på ruta ett igen, konstaterar Jan Forssell.

Regeringen har sanktionerat ett stödpaket på totalt 375 kronor per vuxet nötdjur, men det räcker inte på långa vägar.

Läs också: Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Det motsvarar 1 krona och 17 öre per kilo slaktvikt. Vi behöver prisökningar på 9 till 15 kronor per kilo för att täcka de ökade kostnaderna, säger Jan Forssell.

Det ökade kampanjtrycket i handeln har varit effektivt för att få bort det akuta slaktöverskott som har uppstått – men nu vädjar köttbönderna till handeln om prishöjningar.

Som köttproducent går det inte att bromsa ett år och gasa nästa, vi pratar om väldigt långtgående konsekvenser med bristande volymer och ökad import. Vi blir alla förlorare om inget görs.

Men Fri Köpenskap har varit i kontakt med både Ica, Coop och Axfood som alla delar samma bild. Ett ökat överskott ger möjligheter till fler kampanjer och inte prishöjningar. Möjligen tvärtom – att priset går ned på kort sikt och upp på lång sikt.

Mer om: bönder | jordbruk | Kött | Kött


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Willys lanserar nytt butikskoncept

Axfoods draglok Willys presenterar ett nytt butikskoncept. På sikt ska alla butiker ställas om. ”Många månaders slit ligger bakom.”

Glada dagar för stadskärnorna

Det svenska äpplet vinner mark

Ännu ett franskt pris till Picadeli

Norsk citronläsk retar Coca-Cola

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Nyhetsbrev

Arkiv

Itab vinstvarnar

Fazer utökar havresatsning

Coop öppnar för prishöjningar på kött

En egen undersökning visar att sju av tio medlemmar kan tänka sig att betala mer för att rädda bönderna.

Årets premiärhummer såld — kilopris 83 000

FMCG-kvinnorna som får mentorstipendierna

Slakteri riskerar vite

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

Flaskorna tvättas och återanvänds stället för att smältas och återvinnas.

Bergendahls går över en miljard

Här säljs redan julmust

Läkareförbundet rasar över Icas miljonaffär: ”Farligt för samhället”

Läkareförbundet rasar över Apotek Hjärtats 335 miljoners-affär med nätläkartjänsten Min Doktor. ”Jag är väldigt oroad över utvecklingen”, säger Elin Karlsson, kirurg och ordförande till Fri Köpenskap.

Ica Maxi fick stänga

Willys på vegomarsch

Stora Coop öppnar i morgon

Coop slår upp dörrarna på Stora Coop i Falkenberg i morgon. 2 100 kvadratmeter med extra allt. "Det är jätteroligt och en jätteutmaning", säger butikschefen Emma Sabovic.

På nytt jobb
Krav anställer ansvarig för dagligvaruhandeln

Tar in kompetens från Mat.se.

Svenska kex till 500 Tesco-butiker

Dagligvarugalan
Nu står det klart: Här är Årets Butik 2018

Priset för Årets Butik på Dagligvarugalan gick till Ica Maxi Nacka.

Dagligvarugalan
Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2018

Under dagligvarubranschens stora galatillställning korades 20 lyckliga vinnare.

På nytt jobb
Hon ska öka tillväxten inom livsmedelsproduktion

Butiken tvingas ha folie bakom disken

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Kassazon

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Ostavdelning

Dagligvarugalan
De har Årets bästa Tidskriftsbutik

Dagligvarugalan
De fick priset för Årets Förbutik

Dagligvarugalan
Hon är Årets Syftesdrivna ledare

Dagligvarugalan
Det här är årets Djupfrystavdelning

Dagligvarugalan
De har Årets Fiskavdelning

Dagligvarugalan
De stod för Årets Matinspiration

Dagligvarugalan
Här finns årets bästa Kött- och charkuteriavdelning

Dagligvarugalan
Det här är Årets Ekobutik

Dagligvarugalan
De belönas för årets bästa Hållbarhetsinitiativ

Sänd till en kollega

0.208