23948sdkhjf

Naturlig eller syntetisk hälsa – var ligger tillväxten?

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Krönikören Johan Kaij väntar på första tuggan syntetiskt kött.

Det finns ett antal samtalsämnen som jag och min sambo försöker låta bli. Det mest infekterade är inställningen till naturligt socker jämfört med sötningsmedel, balanserad kost mot LCHF. Jag har en gång genomfört LCHF med extremt bra resultat vilket blir mitt argument, även om dess beviskraft (min midja) inte åldrats med full värdighet. Vi kommer inte överens, och vi kommer nog aldrig att göra det. Vi låter helt enkelt ämnet vara. Vi har inte samma syn på vad hälsosam kost är.

Vi är inte ensamma om en fragmenterad syn på frågan. I en studie från 2017 frågade vi 3000 konsumenter om ”vad hälsa är för dig”. De mest populära svaren var ”Motionera”, ”Äta varierat”, och ”Äta frukt och grönt” – saker som de flesta ställer upp på. Sen följer ”Undvika socker” på 25%, och ”Undvika tillsatser” med 23%, där sötningsmedel är en tydlig del. Kontrasten är återigen tydlig.

I samma studie säger 17% att de följer en diet, där LCHF klart störst med 9%. Nästan var 10:e svensk följer LCHF! Trenden är tydlig i dagligvaruhandeln där varumärken som Propud, Lindahls Kvarg, Barebells och andra low-carb/high protein produkter står för stora tillväxttal. Ni känner säkert någon som ersatt lunchen med 500 gram kvarg, eller kanske ätit gymklassikern keso och Fun Light.

För dem som utvecklar produkter och varumärken blir detta helt avgörande för framgång. Den som identifierar ”hälsa” som en trend, och sen inte identifierar exakt vad hälsa är i målgruppen tar risken att lanseringen faller platt – jag har sett det hända ett antal gånger.

Min spåkula säger att naturlighetstrenden fortsätter och framför allt får en stark effekt för konsumtionen av frukt och grönt, råvaror, rena produkter. Men vi kommer samtidigt se fler syntetiska sätt att undvika socker och kolhydrater samt öka proteinhalten i andra kategorier, en trend som fortfarande underskattas av många.

Snart kommer nästa intressanta symbolfråga – kött odlat i laboratorium, syntetiskt kött. Bra för miljön, men inte naturligt. Hur ser ni på det? Själv väntar jag ivrigt på första tuggan, och tror det blir en av de största tillväxtprodukterna om 3-5 år. Vi får se vem som har rätt!

Johan Kaij, senior advisor, Marketing Clinic

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coop-chef anklagas för trakasserier av 20 kvinnor – en försökte ta livet av sig

Handels hotade att stänga butiken efter att en kvinna försökt ta sitt liv.

På nytt jobb
Hon blir marknadsansvarig för Storesupport

Alkoglass – endast på systemet

Willys tar över efter Coop

Plus

Svensk gränsbuss blev mångkulturell kustbutik

Norska invandrare vallfärdar till den svenska gränsen för att handla mångkulturell mat. Nu har konceptet breddats till Umeå.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny butik till Västerås vid årsskiftet

Arkiv

Man häktad efter två knivattacker i Ica-butik

De startar nätmatsmarknad i Malmö

Orklas vd avgår

Ledare
När kommer appen för all typ av mat?

Ica fortsatte vinna marknadsandelar

På nytt jobb
Hon ska utveckla Kravs digitala strategi

Tempo växlas upp till Hemköp: ”Bredare sortiment och vassare priser”

Coop backar om kassorna: ”Folk kan inte bete sig”

Coop-fusionen får kritik

Ny teknik gör Coops pant till nya flaskor

Kraftigt lyft för Coop Värmland

Näthandlare tror på framtiden

På nytt jobb
Coca-Cola snor från Ica

Bergendahls levererar till fler kunder

Willys i Kalmar klar till sommaren

Efter dödsfall - då hålls rättegången mot Atria

Plus

Butiksspaning: City Gross Kungens Kurva

Cloetta satsar 100 miljoner på fabriker

Krönika:
Chefen har ordet
”Lagstiftarna har gått vilse med tobakslagen”

Ungas matval styrs av värderingar

På nytt jobb
Han blir Cloettas nya lösviktschef

Bakterier i en tredjedel av allt lammkött

Nu kommer Karma till Frankrike

Klartecken för Lidls självkörande lastbil

Ny storägare i Taylors & Jones

Nytt hopp för Boxholms ost

På nytt jobb
Han tar över i Karlskoga

Arla vill nolla klimatavtrycken

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Ica köper mer mark intill Ocadolagret

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142