23948sdkhjf

Sju friade efter miljonhärva: ”Det är en enorm skandal”

Ica-handlaren Mikael Ovrells initiativ avslöjade stöldhärva över hela landet. Samtliga frias och miljoner i rättskostnader läggs på staten. Läs Fri Köpenskaps granskning.

Efter ett omfattande arbete med DNA-märkta varor som ledde till en märklig slump lyckades Ica-handlaren Mikael Ovrell i Kortedala norr om Göteborg avslöja stöldgods motsvarande nio miljoner kronor. Nu frias samtliga misstänkta. "Man blir misshandlad och får hammare svingade emot sig. Man lever med en hotbild mot både sig själv och familjen. Men inte ens när någon blir tagen på bar gärning så händer något", säger han.

Sju personer har frigivits och advokatarvodena uppgår till miljontals kronor. Alla rättskostnader läggs på staten. Det visar Fri Köpenskaps granskning.

Det krävdes tre till fyra heltidstjänster en hel månads arbete att räkna ihop allt stöldgods, men nu har tjuvarna fått tillbaka alla varor och det är fritt fram att sälja dem vita och fina. Vi har helt enkelt tvättat produkterna åt dem. Det är klart att man blir uppgiven, säger lokalpolisen Christian Nylén.

Fanns det någon tvekan om att de var skyldiga?

Ingen som helst, det var helt uppenbart.

Rättens ordförande och en av nämndemännen har presenterat skiljaktig mening gällande tre av sju tilltalade och fallet är överklagat till hovrätten. Men vi tar historien från början.

35-åriga Mikael Ovrell, som driver familjens Ica Nära-butik i Kortedala i tredje generationen har sett hur samhället förändrats på nära håll. Den lilla trivsamma satellitstaden där cykeln förr kunde stå olåst har förändrats till ett centrum för stölder, våld och andra brott.

Vi ligger mellan två av polisens särskilt utsatta områden där de fokuserar lejonparten av sina resurser. Det har också inneburit att stora delar av stöket flyttat till Kortedala.

Hot och våldsamt beteende tillhör vardagen och butiken har vid flera tillfällen drabbats av både inbrott och väpnade rån. En gång var en drogmissbrukare inne och vevade med motorsåg i butiken och förra året blev Mikael Ovrell själv misshandlad.

Kunden som försökte hjälpta mig fick ligamenten i fingrarna avslitna och tvingades till operation men för tjuven hände inte mycket. Han var tillbaka och stal som vanligt i butiken några dagar senare och jag hade ingen rätt att porta honom.

Mikael Ovrell.

Men trots fysiska skador, rån och handgemäng i butiken är det de vardagliga stölderna som irriterar Mikael Ovrell mest. Organiserade ligor och missbrukare gör ständigt stöldräder i butiken och tycks vara omöjliga att sätta dit. Särskilt en situation fick honom att koka över bristningsgränsen. En återkommande tjuv kom in i butiken och länsade kaffehyllan på omkring 100 paket. Men eftersom personen var känd för att vara allmänt aggressiv ville butikschefen inte ingripa. Han skuggade istället tjuven på avstånd.

Han smet in i en mindre nogräknad närbutik och kom ut tomhänt, så vi tillkallade polis, berättar Mikael Ovrell.

Trots att samma kaffepaket låg ute till försäljning gick det inte att sätta dit varken försäljaren eller tjuven. Det gick nämligen inte att tekniskt bevisa att varorna tillhörde Mikael Ovrell.

Men Ovrell vägrade ge sig. Med hjälp av en leverantör lyckades han specialtillverka ett munstycke till den syntetiska DNA-sprej som butiken använt som försvarsmekanism för butiksrån. Genom ett samarbete med Göteborgspolisen och flera andra butiker har han sedan början av året sprejat särskilt stöldutsatta varor.

Det dröjde inte länge innan vi fick träff. Vi var ute och lös bland stånden på ett av Göteborgs kända försäljningstorg, berättar lokalpolisen Christian Nylén.

Christian Nylén.

DNA-sprejen visade sig senare vara ett falskt larm men poliserna reagerade på att varorna såldes orimligt billigt.

Två stycken 200 grams chokladkakor för 25 kronor bara skrek stöldgods och det visade sig vid närmare granskning till och med vara betydligt billigare än både Icas och Coops inköpspris, berättar Christian Nylén.

Men varorna var inte Ovrells?

Nej, det visade sig att utrustningen reagerat på damm, men även om något helt annat trillade ner när vi skakade om i trädet så hade vi aldrig kommit så långt som vi gjorde utan Mikael Ovrell.

Spåren ledde efter husrannsakan så småningom till ett förråd där varor för ett totalt värde av nio miljoner kronor förvarades.

Jag blev helt chockad. Det blev ett uppvaknande om hur extremt omfattande den här brottsligheten är.

Varorna låg i drivor – och för Christian Nylén fanns det inget som helst tvivel om att det rörde sig om stöldgods.

Det var små varor som rakblad, smink, deodoranter, choklad, kaffe och tandborstar. Precis den typ av produkter som handeln ständigt larmar om. Dessutom kunde de inte visa kvitton eller på annat sätt redogöra vart varorna kom ifrån.

Genom ett omfattande arbete lyckades polisen koppla vissa varor till stölder i butiker från norr till söder. Utgångsdatum och annan information på produkterna stämde överens med det kriminella svinnet i butikernas försäljningssystem.

Det är oerhört svårt att spåra varorna men ännu svårare att sedan bevisa själva brottet. Lagstiftningen är mycket tuff för den här typen av brott och det tar orimligt mycket arbetstid i paritet till straffsatsen, säger Christian Nylén.

Sju personer häktades för häleri och medhjälp till häleri men samtliga har nu försatts på fri fot. Enligt försvaret har de misstänkta sysslat med hederlig grossistverksamhet och med hänvisning till erfarenheter från deras hemländer inte vetat om att bokföring krävts.

Det måste bli enklare att dömas för den här typen av brott och ett första steg skulle åtminstone vara att vi får tillåtelse att förstöra godset när tjuven inte kan redogöra för köpet. Nu har vi tvingats lämna tillbaka alla varor, säger Christian Nylén.

Vad sänder det för signaler till de kriminella?

Att det inte finns någon mening med att sluta med brotten. 

Mikael Ovrell som har följt rättsprocessen på nära håll är mycket irriterad.

Jag tycker faktiskt att det är en skandal av stora mått. Vad lever vi i för samhälle när personer som hävdat att de köpt tuggummin och deodoranter för nio miljoner kronor, inte kan visa kvitton, och säljer produkterna till minusmarginal går fria?

På grund av hot mot både honom själv och familjen tänker de på hur de rör sig i samhället och i hemmet har säkerheten stärkts upp. Men att ge upp och sluta göra sitt för att bekämpa brotten är otänkbart menar han.

Det vore att släppa allt hopp om framtiden och en bättre värld. De kriminella ska aldrig få vinna.

Pär Bygdeson, vd hos Livsmedelshandlarna, är inte förvånad över rättshanteringen i Ovrell-fallet. Han känner till flera situationer av liknande karaktär – även om det inte handlar om lika omfattande summor.

Ett fall rörde till exempel en tjuv som proppat ryggsäcken full med kött men inte kunde dömas eftersom det fanns en liten fläck i butiken som inte övervakades med kamera.

Trots att det bara tog tre sekunder för tjuven att passera var det tillräckligt för försvaret att helt fria honom.

Det kunde inte ställas utom rimliga tvivel att tjuven snabbkastat ut alla varor ur ryggsäcken och gått ut ur butiken tomhänt – och att någon annan sedan kommit in och stulit dem, berättar han.

Och det är inte enstaka handlare som drabbas. De organiserade stölderna i Sverige är en miljardindustri som växer för varje år, och frågan är den enskilt viktigaste för handeln politiskt.

Det handlar inte om ungdomar och pensionärer som snattar en kexchoklad som många kanske tror, utan snarare organiserade ligor som åker från butik till butik och systematiskt länsar hyllorna, säger Pär Bygdeson.

Vad måste hända?

– Fler poliser och skärpt lagstiftning. Det finns för många kryphål och det är fullständigt orimligt att sådana här exempel hela tiden dyker upp när det gäller stölder och häleri. Lagarna är gamla och anpassade för 60 och 70-talets samhälle, säger han.

Till exempel – menar han, är det märkligt att tjuvarna inte kan straffas för brist på spårbarhet när de inte kan visa några tecken på att varorna förvärvats på laglig väg. Snarare motsatsen.

Det måste finnas en hyfsad risk att åka dit, i dagsläget är det i princip omöjligt att sätta dit någon som inte erkänner.

Och utvecklingen är farlig menar han. Många handlare har tröttnat och helt slutat att anmäla brotten.

När medborgargarden och andra typer av samhällsinitiativ växer fram är man mycket farligt ute.

PONTUS NYMAN

Nominerad: Mikael Ovrell är för sitt brottsengagemang en av tre finalister i Livsmedelshandlarnas hederspris som delas ut på Fri Köpenskaps Dagligvarugalan i Stockholm stadshus på torsdag den 20 september. De andra två finalisterna är Tomas Lindborg och Andreas Bylger. 

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094