23948sdkhjf

Svensk Handel om miljonhärvan: ”Det är fruktansvärt”

Fri Köpenskaps granskning av miljonhärvan, där sju frias och gods för nio miljoner lämnas tillbaka till de misstänkta, väckte starka reaktioner över hela landet. "Jag blev mycket upprörd när jag såg hur blåögt det hanterats i rätten", säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Bara på nätet har Fri Köpenskaps granskning lästs av 50 000 personer. Många av dem är fly förbannade. En som reagerade mycket starkt var Per Geijer, som tog till Twitter-knapparna direkt.

"Men, vad i helvete!?! Ett av de största beslagen av stöldgods i Sverige. Uppenbart skyldiga GM gripna. En rikstäckande, internationell stöldliga som härjat skoningslöst. Så mycket för regeringens löfte om hårdare tag mot internationella stöldligor!!!", skrev han.

Han har jobbat nära både polisen och handeln i fallet – och känner mycket väl till rättegången.

Efter tusentals nedlagda förundersökningar så skulle någon äntligen ställas till svars för stölddammsugningen i handeln. För en person som Mikael Ovrell, som har fått pistoler och hot riktade mot sig kan jag inte ens tänka mig hur det här sveket känns nu. Det är en besvikelse för hela handeln.

Som Fri Köpenskaps granskning av fallet förra veckan visade har samtliga misstänkta friats. Och de får tillbaka varorna, tvättade och rena.

Att rätten så blåögt bara går in och godtar deras sagor om att de köpt varorna på lågprisbutiker och sedan säljer dem vidare till billigare än dessa kedjors inköpspris. Det är obegripligt. Det är helt självklart att det rör sig om stöldgods, säger Per Geijer.

Det tog polisen tre heltidstjänster en hel månad att bara räkna ihop alla varor, och att det nu lämnas tillbaka till de misstänkta sticker något fruktansvärt i ögonen hos handeln, polisen och alla inblandade – tror Per Geijer.

Jag har suttit på polishuset i Göteborg och pratat med de inblandade i beslaget. När en organisation som går på knäna ekonomiskt har lagt ned så fruktansvärt mycket tid och resurser på att spåra och belägga att det faktiskt rör sig om stöldgods blir överkörda på det sättet. Då är det ett slag i magen, säger han.

Att via varukoder, utgångsdatum och annan typ av information spåra varorna tillbaka till enskilda butiker var svårt och tidskrävande enligt polisen. Så knepigt att det var svårt att resursmässigt motivera arbetet i paritet till straffsatsen. Detta till trots har de i domen ändå kunnat visa att delar ur beslaget är stöldgods. Men alla andra varor lämnas tillbaka till de misstänka gärningsmännen – och ingen döms på någon punkt.

När man kan visa att delar är stöldgods, hur kan man då inte ha befogenhet att anta att de andra delarna också är stöldgods, när gärningsmännen inte på något sätt kan styrka att varorna förvärvats på laglig väg? undrar Per Geijer.

Tingsrättens ordförande har presenterat skiljaktig mening mot tre av de sju tilltalade och även om ärendet är överklagat till hovrätten har Per Geijer ingen anledning att tro att några varor kommer att finnas kvar om de friade sedan skulle dömas.

De kommer naturligtvis att vara spårlöst försvunna.

Har du inte läst Fri Köpenskaps granskning?

Läs den uppseendeväckande historien här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079