23948sdkhjf

Zoégas lägger till medgrundare – efter 132 år

Med en ursäkt lägger Zoégas till en grundare i företagets historia – Carlos Zoéga hade mer hjälp av sin fru Maria än vad man tidigare trott.
I samband med framtagandet av en ny kaffeblandning gjorde kaffeföretaget Zoégas en ny upptäckt – grundaren Carlos Zoéga var inte alls ensam i att starta företaget år 1886.

Efter en närmare granskning av hans fru, Maria Zoéga, listar företaget nu henne officiellt som medgrundare.

– Att Carlos grundade Zoégas har varit ett mantra hos oss i alla tider. Men Maria hade själv en historia av affärsdriv och entreprenörskap, och med tanke på hur hon hanterade situationen efter sin makes död, så kändes det osannolikt att hon varit helt passiv i grundandet av Zoégas, säger Hans Nilsson, marknadschef på Zoégas i ett pressmeddelande.

Anledningen till att Zoégas från första början tittade närmare på hennes liv var att företaget utvecklade en jubileumsblandning av klassiska Skånerost, en blandning som Maria Zoéga var med och tog fram år 1918. Då hade hon redan själv styrt skutan sedan 1888, efter att Carlos Zoéga gått bort.

En orsak som kan ha bidragit till varför hennes roll i företagsgrundandet varit otydlig innan är att kvinnor på 1880-talet automatiskt blev omyndiga vid giftermål, tror Zoéga – som i helgen också gick ut med en ursäkt i form av en helsidesannons i både Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Där ber man bland annat om ursäkt för att hon inte uppmärksammats tidigare.

– Därför tycker vi på Zoégas att det är så viktigt att revidera vår historieskrivning och lyfta fram Maria som den driftiga kvinna hon var. En symbolisk handling som förhoppningsvis kan bidra till att fler kvinnor uppmärksammas – för vad de är och vad de gör – både i historien och i framtiden, säger Hans Nilsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094