23948sdkhjf

Australiens jordgubbsodlare drabbade av nålsabotage

Nålar har hittats i jordgubbar över hela landet – det har lett till att odlare skaffar metalldetektorer, samtidigt som regeringen kraftigt skärper straffen för matsabotage.
I förra veckan upptäckte odlare i Queensland i Australien att nålar stuckits in i jordgubbar, något som orsakade en större återkallelse .

Det var till en början endast en odling som drabbats, men några dagar senare hittades nålar i jordgubbar från andra varumärken och i andra delar av landet. I måndags bekräftade australisk polis att risken spridit sig över hela landet, rapporterar The Guardian .

Dagligvarukedjorna Coles och Aldi hade redan då slutat sälja jordgubbar i stora delar av landet, samtidigt som Nya Zeelands största distributörer, Foodstuffs och Countdown, helt slutat ta in australiska jordgubbar. Enligt Neil Handasyde, ordförande för jordgubbsodlarnas branschorganisation i västra Australien, har odlare blivit ombedda av handlare och försäkringsbolag att skanna jordgubbarna för nålar.

– Vi tittar på flera olika sätt att hantera problemet. Metalldetektorer har köpts in och vi tittar på manipuleringssäkra förpackningar, säger han enligt The Guardian.

Enligt polisens rapporter har omkring sju varumärken drabbats av sabotage, i en industri som är värd mer än 130 miljoner australiska dollar om året (motsvarande drygt 835 miljoner kronor). Det kommer också samtidigt som självplockssäsongen i landet når sin kulmen.

I staten Queensland har myndigheterna gått ut med en belöning på 100 000 australiska dollar för information som kan hjälpa polisen att hitta de ansvariga bakom sabotaget. Sammanlagt har mer än 100 rapporter om saboterad frukt kommit in enligt landets myndigheter, vilket under gårdagen ledde till att regeringen i landet tar till hårdare krav.

Premiärminister Scott Morrison meddelade då att maxstraffet för matsabotage höjs från 10 till 15 år, som del av ett nationellt svar på nålkrisen.

– Det är inte ett skämt, det är inte roligt – ni sätter hårt arbetande australiers levebröd på spel, sade Scott Morrison, enligt The Sydney Morning Herald .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095