23948sdkhjf

Slakteri riskerar vite

Uppsalabaserade Lövsta kött får kritik från Livsmedelsverket för låg temperatur på sterilisatorer vid anläggningen.
Vid en inspektion av slakteriet Lövsta kött utanför Uppsala anmärkte Livsmedelsverket på att fyra av slakteriets sterilisatorer inte höll måttet, rapporterar Upsala Nya Tidning .

Det har lett till att myndigheten nu hotar med vite på 10 000 kronor i veckan. Orsaken till den höga bötessumman är att slakteriet så sent som i april förra året fick anmärkningar av Livsmedelsverket för dåligt rengjorda redskap.

De problemen åtgärdades och skrevs av, men företaget fick betala 30 000 kronor i böter – bland annat för att inte ha lagat trasiga golv och väggar i tid.

Eftersom slakteriet tidigare haft problem med utrustning för rengöring av redskap ser Livsmedelsverket att problemet inte åtgärdades på ett hållbart sätt, och därmed höjer man nu den potentiella bötessumman, skriver UNT.

Enligt slakteriets vd har företaget investerat i ny utrustning för att temperaturen vid rengöringen ska hålla de 82 grader som krävs. Det är den utrustningen som nu har krånglat, men företaget uppger att problemet är löst sedan en tid tillbaka.

– Efter att vi åtgärdat det då fungerade de tre månader i rad, varpå Livsmedelsverket avskrev ärendet. Sedan har det uppstått nya problem och vi har investerat i nya delar som ska säkerställa att utrustningen fungerar under kommande inspektioner. Sedan augusti fungerar utrustningen som den ska, säger vd Gustav Blomster till UNT .

Om åtgärderna inte godkänns av Livsmedelsverket ska företaget med start från 1 oktober betala 10 000 kronor i böter för varje ny kalendervecka tills problemet är löst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08