23948sdkhjf

Dagligvaruhandeln bromsar in

Handeln sjönk i augusti och förväntas ligga lågt framöver.

Försäljningsvolymen för dagligvaruhandeln sjönk med 0,2 procent under augusti i jämförelse med samma period i fjol enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. Samtidigt ökade sällanköpshandeln med 3,3 procent och den totala handeln med 2,0 procent

Samtidigt presenterar HUI Research sin prognos för framtiden och de konstaterar att efter den starka öppningen i början av året nu kommer följas av en mer återhållsam försäljningsökning på oförändrade 1 procent för 2018, vilket ligger i linje med befolkningsökningen. Mätt i löpande priser förväntas dagligvaruhandeln öka med 3 procent.

E-handeln förväntas dock öka mer inom dagligvaruhandel och förväntas fördubblas under de närmast tre åren. Samtidigt tror HUI Reserach att konjunkturen är på väg att plana ut och många tror att näthandelsjätten Amazon snart förväntas anlända till den svenska marknaden.

– När en nedgång väl är här tror vi att den strukturomvandling som handeln genomgår kommer att accelerera. En lågkonjunktur i kombination med höjt digitaliseringstryck och Amazons inträde på den svenska marknaden kommer att svida för både handeln och Ingves, säger Jonas Arnberg i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.533