23948sdkhjf

I torkans spår: Mejerierna höjer betalningar

Både Skånemejerier och Falköpings mejeri höjer betalningarna på grund av tuffa situationer för mjölkbönderna.
Efter en sommar där torkade beten satte käppar i hjulen för många mjölkbönder väljer två mejerier att höja betalningen – förhoppningen är att kunna stötta mjölkbönderna som är i en svår ekonomisk sits.

Falköping mejeris höjning med 30 öre är den största som mejeriet gjort i ett steg, rapporterar Falköpings tidning .

Exakt hur mycket mejeriet betalar per kilo avslöjar man inte, men enligt mejeriet är det förhandlingar med kunder som främst gör att de kan betala mjölkbönderna mer.

– Framför allt dagligvaruhandeln har varit lyhörd för prisökningar. De har förstått att läget är allvarligt, säger Anders Segerström, vd för Falköpings mejeri.

Med höjningen hoppas Falköpings mejeris vd att mjölkbönderna ska kunna fortsätta sina verksamheter.

– Jag är bekymrad över tillgången på mjölk både 2019 och 2020. Prishöjningarna är en viktig signal till bönderna, vi hoppas de har råd att fortsätta med mjölkproduktion, säger han till tidningen.

Även Skånemejerier höjer betalningarna, och nämner torkan som största orsak.

Genom en prishöjning på 33 öre per kilo mjölk mer än marknadsledaren (Arla höjde i förra veckan till 357,4 öre/kg under oktober för konventionell mjölk) vill man ge mjölkbönderna möjlighet att köpa in mer foder, skriver tidningen Norra Skåne .

Priset gäller för mjölk levererad mellan oktober i år till mars nästa år. Enligt Skånemejerier beräknar man att konsumentpriset höjs med mellan 50 öre och 1 krona per liter fram till våren 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094