23948sdkhjf

Svensk Handel till attack mot brotten

Nu tar Svensk Handel ett helhetsgrepp. Säkerhetsappen är redo för en bred lansering. ”Finns många funktioner.”

Appen har testats, utvecklats och förfinats av 4 000 medlemmar. Nu finns alla funktioner på plats.

Vi är framme i det läge där förbättringarna främst handlar om små korrigeringar. Vi är nu redo att lansera på bred front, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel till Fri Köpenskap.

Appen lanserades samband med Säkerhetsveckan som ett verktyg för handlarna att snabbt och enkelt både polisanmäla och rapportera brott till Svensk Handel. Ju mer statistik som kommer in, desto enklare är det att hitta brottsmönster och hjälpa handeln att skydda sig.

Det är väldigt viktigt för oss att få in ett brett statistikunderlag som vi kan använda för att bekämpa brotten och främja handelns intressen politiskt, berättar Per Geijer.

Men det finns egentligen inga direkta begränsningar.

Appen är gratis och det enda som behövs är ett organisationsnummer. Vi siktar på att nå ut så brett som möjligt. Kaféer, restauranger och andra företag kan naturligtvis ha nytta av den också, förklarar Per Geijer. 

Över tid har funktionerna blivit flera och nu omfattar tjänsten en rad olika verktyg. Allt från tips och råd på hur man kan skydda sig till varningar vid krissituationer, stök i området och företagsspecifika problem som bluffakturor.

Vi kan skicka ut varningar i områden där det sker återkommande inbrott till exempel. Eller hur brottsmetoderna utvecklar sig och vad man kan göra för att skydda sig, förklarar Per Geijer.

Dessutom kan handlarna skapa egna grupper och kommunicera med varandra antingen på arbetsplatsen eller andra företag i området.

Det finns mycket krydda helt enkelt. Sedan har vi märkt ett stort behov av svar kring om lagar och regler. Hur man som handlare får agera i olika situationer. Dessa saker reder vi ut.

Ett axplock av appens funktioner:

  • Anmälningar: Handlare kan anmäla brott som skickas både till polisen och Svensk Handel.
  • Rapporter: Händelser som kan utgöra säkerhetshot mot butiker kan anmälas.
  • Bluffakturor: Bluffakturor listas upp så att handlarna kan dubbelkolla misstänksamma utskick.
  • Varningar: Svensk Handel skickar ut varningar när de hittar mönster i brottsligheten eller i områden där det finns förhöjd risk för inbrott, smash and grab-kupper, organiserade stöldligor eller andra brott.
  • Grupper: Handlare kan skapa egna grupper och kommunicera med varandra eller i personalen.
  • Krissituationer: I händelse av nödsituation som exempelvis terrorattentat skickas krisinformation ut. Användarna kan också markera sig som i säkerhet.
  • Tips, tricks och svar: Appen ger tips på hur handlaren kan skydda sig mot brottslighet och vad lagen säger att de får göra och inte göra. 
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11