23948sdkhjf

Livsmedelsindustrin behöver anställa 57 000 nya

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Branschorganisationens vd: Livsmedelsföretagen har ett stort behov av att rekrytera för att kunna öka produktionen.

Inom det närmsta året behöver företagen inom svensk livsmedelsproduktion anställa 40 000 nya medarbetare – inom fem år handlar det om 57 000 nya arbetstillfällen. Det visar en ny rapport som tagits fram av LRF, Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen, och som tar avstamp i den nationella livsmedelsstrategin.

Det handlar om jobb inom både råvaruproduktion, som jordbruk och trädgård, till förädling, som bagerier och mejerier, visar rapporten ”Arbetskrafts- och kompetensstudie inom livsmedelssektorn 2018".

I dag heltidssysselsätts 117 000 personer i Sverige inom matproduktion, men det skulle kunna vara långt många fler:

– Livsmedelsföretagen har ett stort behov av att rekrytera för att kunna öka produktionen. Samtidigt avstår drygt vartannat företag från att rekrytera på grund av svårigheter att hitta rätt kompetens. Att hjälpa duktiga personer hitta vägar in i livsmedelsbranschen så att företagen får den kompetens de behöver är avgörande för svensk livsmedelsproduktion, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Rapporten har tagits fram inom ett gemensamt projekt där LRF, Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen deltar – ett projekt som finansierats med medel från LRF och branscherna samt 2 miljoner kronor från Europeiska socialfonden. En förstudie i projektet är avslutad och planen är att ett fördjupat samarbete ska mynna ut i ett treårigt projekt med syfte att undersöka hur livsmedelssektorns efterfrågan och arbetsmarknadens utbud på arbetskraft kan matchas.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Två nya namn till Lantmännen

Butiker rustar upp Barnens ö

Ica-butiker i samarbete efter stormen Alfrida.

Plus

Chefsintervjun
”Vi är motorn, hjärtat, i Axfoodkoncernen”

Stor intervju med Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Rikspolischefen i samtal med handeln

Starkt år för skyltföretaget

Nyhetsbrev

Chefen har ordet
Det är skarpt läge nu

Arkiv

Lidl vill fördubbla – i Danmark

Vertikal grönsaksodlare i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Största inköpen görs hos City Gross

Plus

Dagligvarugalan
Tipsen i charken: Griskind eller orm? Ica City löser biffen

Krönika
Checklista för att få rätt personal

Mat.se växlar upp med ny veganbutik

Ica är grönast - går om Coop

Det ser mörkt ut för Sainsbury's fusion

1

Coops ultimatum: Tillgänglighet eller nedläggning

Här finns Årets apotek

Kraftigt bakslag för Lidl: ”Trafikverket stryper kundtillförseln”

Coops kunder skänkte 330 000 träd

Scandi Standard såg minskad vinst

Coop Varberg bygger ut

På nytt jobb
Norskt styrelseproffs till Pricer

Arla vände från svagt första kvartal

På nytt jobb
Nya namn i Icas styrelse

På nytt jobb
Ica-chef går till Epicenter

Ica drar sig ur ytterligare en mässa

Livsmedelsbranschen växer snabbast på nätet

Här kan Coop få konkurrens av Ica

Billigare mat i januari

Så ska Coop Norge automatiseras

Hård smäll när kommunen tvingar äldre att handla i centrum

Chefen har ordet
Så tog vi oss genom skärselden

Ledare
Fri Köpenskap ökar snabbt – Tack för förtroendet

På nytt jobb
Han blir ny finanschef på Ica-handlarnas Förbund

De kan vinna Icas entreprenörspris

Så mycket ökade försäljningen i januari

Gotlandsbageri återuppstår – i Coops regi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148