23948sdkhjf

Livsmedelsindustrin behöver anställa 57 000 nya

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Branschorganisationens vd: Livsmedelsföretagen har ett stort behov av att rekrytera för att kunna öka produktionen.

Inom det närmsta året behöver företagen inom svensk livsmedelsproduktion anställa 40 000 nya medarbetare – inom fem år handlar det om 57 000 nya arbetstillfällen. Det visar en ny rapport som tagits fram av LRF, Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen, och som tar avstamp i den nationella livsmedelsstrategin.

Det handlar om jobb inom både råvaruproduktion, som jordbruk och trädgård, till förädling, som bagerier och mejerier, visar rapporten ”Arbetskrafts- och kompetensstudie inom livsmedelssektorn 2018".

I dag heltidssysselsätts 117 000 personer i Sverige inom matproduktion, men det skulle kunna vara långt många fler:

– Livsmedelsföretagen har ett stort behov av att rekrytera för att kunna öka produktionen. Samtidigt avstår drygt vartannat företag från att rekrytera på grund av svårigheter att hitta rätt kompetens. Att hjälpa duktiga personer hitta vägar in i livsmedelsbranschen så att företagen får den kompetens de behöver är avgörande för svensk livsmedelsproduktion, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen, i ett pressmeddelande.

Rapporten har tagits fram inom ett gemensamt projekt där LRF, Livsmedelsföretagen och Arbetsförmedlingen deltar – ett projekt som finansierats med medel från LRF och branscherna samt 2 miljoner kronor från Europeiska socialfonden. En förstudie i projektet är avslutad och planen är att ett fördjupat samarbete ska mynna ut i ett treårigt projekt med syfte att undersöka hur livsmedelssektorns efterfrågan och arbetsmarknadens utbud på arbetskraft kan matchas.
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vad är det största som hänt dig och din verksamhet?

Fri Köpenskap frågar branschfolk om året som gått.

Ledare
Gott nytt logistikår 2019!

Polisen har jullov i bedrägeriarbetet

Chefen har ordet
Bästa julklappen: en handlingskraftig regering

På nytt jobb
Han ska tillbaks till butiken

Ny Stora Coop i handelsnav

Öppnar vid en av Sveriges största handelsplatser.

Nyhetsbrev

Arkiv

Easyfill i deal med Carrefour

På nytt jobb
Ny butikschef på Hemköp Stäket

Återvänder från Nacka Forum.

Två toppar årets julöl

Årets livsmedelshalvdag på Empack

Apoteket ökar konkurrensen digitalt

På nytt jobb
Karin Brynell tillsätter ny vd på Metallkretsen

Icas butiker spurtar mot mållinjen

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Så många vill köpa sin julskinka utan nitrit

Plus

Maxi-handlaren: ”Så blev vi lönsamma på nätet

Ica Maxi Erikslund nettoomsätter 950 000 kronor i veckan på nätet och är lönsamma. Här är deras bästa tips som lyfter din försäljning.

Historiskt låg skörd av matpotatis

Plus

Mötet
”Butikens roll i samhället blir allt mer komplex”

Icahandlaren Jenni Steiner brinner för att göra skillnad.

200 nya jobb när Arvid Nordquist expanderar

Planerar nytt kafferosteri i Järfälla utanför Stockholm.

Lista: Största bolagen inom convenience

Så stora är de – och så växer de.

Fritt fram för snuskylarna

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Matpriskollen: Återanvända erbjudanden

LRF: Priset på svensk mat måste höjas

Lägsta matpriserna på två år

På nytt jobb
Ny marknadsdirektör på Apoteket

Nya Tempo i Sälen satsar på tacos

På nytt jobb
Letade läget i 25 år – sen slog han till

Från pappersflaskor till bananband

Handeln ska bli bäst på arbetsmiljö

Lanserar ersättning för plastsugrör

Klartecken för ny Lidl i centrum

På nytt jobb
Sia glass byter vd

Orkla säljer asiatisk dam

Fastighetsägaren: ”City Gross ska betala 13 miljoner”

Chefen har ordet
”Vi måste förtjäna våra kunder”

Sänd till en kollega

0.19