23948sdkhjf

Coops moduler tar upp kampen om matkronan

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

När Coop reducerar sina koncept till två och börjar tänka i moduler är det restaurangerna man tar sikte på.

Fri Köpenskap har tidigare skrivit om Coops konceptförändring där de tidigare tre koncepten nu blivit två. Då stod det också klart att Coop kommer börja arbeta med särskilda moduler. Nu står det klart att flera av de nya modulerna har måltidslösningar i fokus med moduler som kafé, restaurang, äta nu samt bistro.

Läs också: Coops vd får hård kritik från facket: ”Nedlåtande”

– Historiskt har restaurangbranschen tagit andelar från dagligvarubranschen, något som vi vill ändra på. Vi vill kunna erbjuda möjligheter att sätta sig ner och äta men också möjligheter att ta med sig mat, säger Staffan Fri kategori och sortimentsansvarig på Coop.

Bistro är helt nytt för Coop och de kommer att verka som en förlängning av butikens delidiskar.

– Konceptet med ”grocerants” är populära nu, en hybrid av restaurang och butik och där ser vi möjligheter att ta en del från restaurangbranschen. Vi har många butiker med sådana lägen där det skulle fungera utmärkt, områden där många rör sig och är i farten, säger säger kategorigruppchef på Coop.

Förutom bistro-modulen är även modulen ”äta nu” en viktig del i Coops strategi för att ta en större andel av matkronan. Där handlar det om att tillgodose en allt mer rörlig kundkrets som i allt större utsträckning vill ha snabba mål och framförallt mellanmål.

Läs också: Coop bygger ny butik – öppnar 2021

– Mellanmålet det största målet nu, inte i värde men i hur det växer. Vi ska bli bäst på mellanmålet. Det viktiga är att få in kunderna, inte bara en gång i veckan eller en gång om dagen utan helst minst två gånger om dagen och att de då också köper andra varor från oss, säger Eva Lindholm.

Modulkonceptet är tänkt att fungera för alla butiker, oavsett storlek eller geografisk plats då det går att skräddarsy utifrån butikernas olika behov.

– Vill man jobba med till exempel pizza eftersom man ser att man har den kundkretsen så finns det en modul för det. Det är ett långt land med olika kundbehov så man kan plocka ihop sin modul utifrån kundefterfrågan. säger Staffan Fri.

Enkelhet och tillgänglighet är honnörsord i det nya konceptet, först och främst för kunden men att förenkla processerna för butiken är också viktigt i det nya modultänkandet, inte minst för att minska arbetsbördan i butikerna.

– Det är många olika kategorier inblandade, det är det som gör det komplext. Vi ska hitta ett effektivt sätt att med hjälp av logistiken kunna lösa butikens sätt att arbeta så att den inte måste plocka allt från butiken på tio olika ställen, det finns det inte personal för säger Eva Lindholm.

– Det är viktigt att det koncept vi skapar inte blir person eller kompetens beroende, därför skapar vi moduler som kan skötas av alla i butiken utan någon längre upplärning, säger Staffan Fri.

Mer om: Coop
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coops vd får hård kritik från facket: ”Nedlåtande”

35-procentig ökning av e-handeln hos Coop Norrbotten

Brittiska dagligvarukedjor backar – lågprisaktörer tar andelar

Lindt trotsar mättad marknad

Videointervju: Viktigt ta hand om talangerna som rekryteras

Midsona köper företag för 600 miljoner

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Arkiv

Tvisten i Rosengård över – Interfoods butik har öppnat

Uppgörelse nådd mellan Bergendahls och Trianon.

Första böjbara träsugröret snart i handeln

Cloetta: Inget stort volymtapp trots prishöjningar

På nytt jobb
Chefskarusell i föreningarna – han tar över Coop Oskarshamn

Axfoods e-handelslyft

Sommarklippet – halva priset på Fri Köpenskap!

Kaffe och potatis höll nere matpriserna

Forskare grottar i butikssvinn på kunskapsfestival

Greenfood köper finsk verksamhet

{Auto_mat}en blir större – och öppnas på 15 nya platser

Så ska Edvin Johansson ta det personallösa konceptet vidare.

1

De vill göra allt pantbart via app – börjar med Yes diskmedel

Handeln rasar – regeringen vill förbjuda mer plast

"Symbolfrågor utan praktisk påverkan".

Ica Maxi vinnare i juni

Nu är han ensam ägare till Gekås

Coop bygger ny butik – öppnar 2021

Hon är moderator för Retaildagen

Willys kräver övergångsställe från Ica Maxi

Regeringen sätter mål för matsvinnet

Vill bygga 168 bostäder vid Willys

Ica Sveriges marknadsdirektör lämnar – de ersätter

Nu bunkrar köpare gula ärtor

Tomt på ärtor i frysdiskarna

Färska ägg levererade till dörren

På nytt jobb
Coop utser ny Netto-vd

Handlare rasar – i dag införs rökförbudet

Färdiga fyndlådor mot svinn

De ska placera Coop på den digitala kartan

1

Ica och Hemtex lanserar varumärke för dagligvarukunder

På nytt jobb
Dagligvaruprofil ny vd på Ewerman

På nytt jobb
Maria Smith går från Ica till Axfoundation

På nytt jobb
Svensk Glasåtervinning får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.172