23948sdkhjf

Coops moduler tar upp kampen om matkronan

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

När Coop reducerar sina koncept till två och börjar tänka i moduler är det restaurangerna man tar sikte på.

Fri Köpenskap har tidigare skrivit om Coops konceptförändring där de tidigare tre koncepten nu blivit två. Då stod det också klart att Coop kommer börja arbeta med särskilda moduler. Nu står det klart att flera av de nya modulerna har måltidslösningar i fokus med moduler som kafé, restaurang, äta nu samt bistro.

Läs också: Nya Coop-handlaren om flytten från Ica-handlare

– Historiskt har restaurangbranschen tagit andelar från dagligvarubranschen, något som vi vill ändra på. Vi vill kunna erbjuda möjligheter att sätta sig ner och äta men också möjligheter att ta med sig mat, säger Staffan Fri kategori och sortimentsansvarig på Coop.

Bistro är helt nytt för Coop och de kommer att verka som en förlängning av butikens delidiskar.

– Konceptet med ”grocerants” är populära nu, en hybrid av restaurang och butik och där ser vi möjligheter att ta en del från restaurangbranschen. Vi har många butiker med sådana lägen där det skulle fungera utmärkt, områden där många rör sig och är i farten, säger säger kategorigruppchef på Coop.

Förutom bistro-modulen är även modulen ”äta nu” en viktig del i Coops strategi för att ta en större andel av matkronan. Där handlar det om att tillgodose en allt mer rörlig kundkrets som i allt större utsträckning vill ha snabba mål och framförallt mellanmål.

Läs också: Coop ut – Willys in

– Mellanmålet det största målet nu, inte i värde men i hur det växer. Vi ska bli bäst på mellanmålet. Det viktiga är att få in kunderna, inte bara en gång i veckan eller en gång om dagen utan helst minst två gånger om dagen och att de då också köper andra varor från oss, säger Eva Lindholm.

Modulkonceptet är tänkt att fungera för alla butiker, oavsett storlek eller geografisk plats då det går att skräddarsy utifrån butikernas olika behov.

– Vill man jobba med till exempel pizza eftersom man ser att man har den kundkretsen så finns det en modul för det. Det är ett långt land med olika kundbehov så man kan plocka ihop sin modul utifrån kundefterfrågan. säger Staffan Fri.

Enkelhet och tillgänglighet är honnörsord i det nya konceptet, först och främst för kunden men att förenkla processerna för butiken är också viktigt i det nya modultänkandet, inte minst för att minska arbetsbördan i butikerna.

– Det är många olika kategorier inblandade, det är det som gör det komplext. Vi ska hitta ett effektivt sätt att med hjälp av logistiken kunna lösa butikens sätt att arbeta så att den inte måste plocka allt från butiken på tio olika ställen, det finns det inte personal för säger Eva Lindholm.

– Det är viktigt att det koncept vi skapar inte blir person eller kompetens beroende, därför skapar vi moduler som kan skötas av alla i butiken utan någon längre upplärning, säger Staffan Fri.

Mer om: Coop
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vad är det största som hänt dig och din verksamhet?

Fri Köpenskap frågar branschfolk om året som gått.

Ledare
Gott nytt logistikår 2019!

Polisen har jullov i bedrägeriarbetet

Ny Stora Coop i handelsnav

Öppnar vid en av Sveriges största handelsplatser.

På nytt jobb
Han ska tillbaks till butiken

Nyhetsbrev

Easyfill i deal med Carrefour

Arkiv

På nytt jobb
Ny butikschef på Hemköp Stäket

Återvänder från Nacka Forum.

Chefen har ordet
Bästa julklappen: en handlingskraftig regering

Två toppar årets julöl

Årets livsmedelshalvdag på Empack

Apoteket ökar konkurrensen digitalt

På nytt jobb
Karin Brynell tillsätter ny vd på Metallkretsen

Icas butiker spurtar mot mållinjen

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Så många vill köpa sin julskinka utan nitrit

Plus

Maxi-handlaren: ”Så blev vi lönsamma på nätet

Ica Maxi Erikslund nettoomsätter 950 000 kronor i veckan på nätet och är lönsamma. Här är deras bästa tips som lyfter din försäljning.

Historiskt låg skörd av matpotatis

Plus

Mötet
”Butikens roll i samhället blir allt mer komplex”

Icahandlaren Jenni Steiner brinner för att göra skillnad.

200 nya jobb när Arvid Nordquist expanderar

Planerar nytt kafferosteri i Järfälla utanför Stockholm.

Lista: Största bolagen inom convenience

Så stora är de – och så växer de.

Fritt fram för snuskylarna

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Matpriskollen: Återanvända erbjudanden

LRF: Priset på svensk mat måste höjas

Lägsta matpriserna på två år

På nytt jobb
Ny marknadsdirektör på Apoteket

Nya Tempo i Sälen satsar på tacos

På nytt jobb
Letade läget i 25 år – sen slog han till

Från pappersflaskor till bananband

Handeln ska bli bäst på arbetsmiljö

Lanserar ersättning för plastsugrör

Klartecken för ny Lidl i centrum

På nytt jobb
Sia glass byter vd

Orkla säljer asiatisk dam

Fastighetsägaren: ”City Gross ska betala 13 miljoner”

Chefen har ordet
”Vi måste förtjäna våra kunder”

Sänd till en kollega

0.239