23948sdkhjf

Torkan ger kostnadschock för matbranschen

| Av Niklas Svahn / TT | Tipsa redaktionen

Nu fortplantar sig krisen till fler delar av livsmedelsproduktionen.

För en del företag har priset på råvara stigit med 40 procent.

Läs också: Hon är ny chef på Livsmedelsföretagen

- Vi går in i en period där kostnaderna drar i väg ordentligt, säger Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen.

Sommarens torka fick skogar att brinna och sädesfält att torka. Vissa bönder fick nödslakta djur eftersom bristen på foder blev för stor. Detta får nu konsekvenser för den övriga livsmedelsproduktionen, visar branschorganisationen Livsmedelsföretagens konjunkturrapport för oktober.

Kostnaderna för råvaruinköp har redan ökat med 40 procent för vissa av medlemsföretagen, och en stor andel uppger att kostnaderna kommer att öka under hösten och våren. Det handlar om alltifrån bagerier, bryggerier, mejerier, pasta- och flingtillverkare till kött- och charkproducenter.

- Det är få branscher som kommer undan, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

Sjönk ihop som en sufflé

Cirka 60 procent av det som förädlas inom svensk livsmedelsindustri baseras på svenska jordbruksråvaror. Därför kan utbudet minska kraftigt när företagen måste hålla igen eller helt enkelt inte hittar svenska råvaror. Tillgången kommer inte att räcka till för att möta konsumenternas efterfrågan, enligt Eckerdal.

Läs också: Bristande kunskap om livsmedelsförpackningar

- Vi hamnar i en situation där vi måste fundera på om vi ska importera råvara. Vad gör vi då med märkningen? Det blir oerhört dyra processer att ställa om, om vi ens vill det för vi vill inte laborera med kundernas tillit till oss som leverantörer av svenska råvaror.

Sommarens torka och problemen som nu uppstår jämförs med den globala råvarukrisen under 2007—2009. Mitt i den kom också finanskrisen som spädde på turbulensen. Råvaror som majs och soja sköt i höjden. I vissa fall tredubblades priset.

- Vi försöker dra paralleller med den senaste krisen. Det vi såg då var att bruttomarginalen för företagen sjönk ihop som en sufflé. Och man kunde inte se att priserna i butik kunde kompensera för den här stora kostnadsökningen, säger Carl Eckerdal.

Kanske inte kan fortsätta

Runt årsskiftet lär ökningen av priset stegras och om ingenting händer med kostnaden i butikerna kan företag få det tufft, enligt chefsekonomen.

- Om vi möter samma gensvar nu, att det finns en låg betalningsvilja i dagligvaruled, då kommer en del företag att leva nära gränsen att inte kunna fortsätta verka.

Eckerdal tror dock att konsumenterna är beredda att betala.

- Om man befann sig i Sverige under juli och augusti och såg hur åkrarna inte ville ta sig, det var bara jorddamm, då tror jag man nästan förväntar sig att det här kommer att märkas även för mig som konsument.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Apoteket ökar konkurrensen digitalt

På nytt jobb
Karin Brynell tillsätter ny vd på Metallkretsen

Så många vill köpa sin julskinka utan nitrit

Icas butiker spurtar mot mållinjen

Nyhetsbrev

Plus

Maxi-handlaren: ”Så blev vi lönsamma på nätet

Ica Maxi Erikslund nettoomsätter 950 000 kronor i veckan på nätet och är lönsamma. Här är deras bästa tips som lyfter din försäljning.

Arkiv

Historiskt låg skörd av matpotatis

Plus

Mötet
”Butikens roll i samhället blir allt mer komplex”

Icahandlaren Jenni Steiner brinner för att göra skillnad.

200 nya jobb när Arvid Nordquist expanderar

Planerar nytt kafferosteri i Järfälla utanför Stockholm.

Fritt fram för snuskylarna

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Matpriskollen: Återanvända erbjudanden

LRF: Priset på svensk mat måste höjas

Plus

Ica Nära svidar om till helgen

Lista: Största bolagen inom convenience

Så stora är de – och så växer de.

City Gross utspel: ”Trianon visar sin riktiga agenda”

Fastighetsägaren backar men kräver City Gross på miljoner.

Nya Tempo i Sälen satsar på tacos

Plus

Dagligvarugalan
Ombyggt mejeri gjorde susen

En ombyggnad av mejeriavdelningen gav utdelning på Dagligvarugalan.

Axfoods grepp – robotar fixar bemanningen

Halverade felmarginal när Mat.se låter AI bestämma beställning och bemanning.

Lägsta matpriserna på två år

På nytt jobb
Ny marknadsdirektör på Apoteket

De kan bli årets ekobutik

Ökade krav på prishöjningar

Conveniencebranschen omsätter 26 miljarder

På nytt jobb
Letade läget i 25 år – sen slog han till

Från pappersflaskor till bananband

Handeln ska bli bäst på arbetsmiljö

Lanserar ersättning för plastsugrör

Klartecken för ny Lidl i centrum

På nytt jobb
Sia glass byter vd

Orkla säljer asiatisk dam

Fastighetsägaren: ”City Gross ska betala 13 miljoner”

Chefen har ordet
”Vi måste förtjäna våra kunder”

Nya Coop-handlaren om flytten från Ica-handlare

Butik sprängd i Malmö

På nytt jobb
Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Sänd till en kollega

0.185