23948sdkhjf

Torkan ger kostnadschock för matbranschen

| Av Niklas Svahn / TT | Tipsa redaktionen

Nu fortplantar sig krisen till fler delar av livsmedelsproduktionen.

För en del företag har priset på råvara stigit med 40 procent.

Läs också: Stillastående svenska producenter oroas av Brexit

- Vi går in i en period där kostnaderna drar i väg ordentligt, säger Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen.

Sommarens torka fick skogar att brinna och sädesfält att torka. Vissa bönder fick nödslakta djur eftersom bristen på foder blev för stor. Detta får nu konsekvenser för den övriga livsmedelsproduktionen, visar branschorganisationen Livsmedelsföretagens konjunkturrapport för oktober.

Kostnaderna för råvaruinköp har redan ökat med 40 procent för vissa av medlemsföretagen, och en stor andel uppger att kostnaderna kommer att öka under hösten och våren. Det handlar om alltifrån bagerier, bryggerier, mejerier, pasta- och flingtillverkare till kött- och charkproducenter.

- Det är få branscher som kommer undan, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

Sjönk ihop som en sufflé

Cirka 60 procent av det som förädlas inom svensk livsmedelsindustri baseras på svenska jordbruksråvaror. Därför kan utbudet minska kraftigt när företagen måste hålla igen eller helt enkelt inte hittar svenska råvaror. Tillgången kommer inte att räcka till för att möta konsumenternas efterfrågan, enligt Eckerdal.

Läs också: Livsmedelsföretagen lanserar manifest – för hållbarheten

- Vi hamnar i en situation där vi måste fundera på om vi ska importera råvara. Vad gör vi då med märkningen? Det blir oerhört dyra processer att ställa om, om vi ens vill det för vi vill inte laborera med kundernas tillit till oss som leverantörer av svenska råvaror.

Sommarens torka och problemen som nu uppstår jämförs med den globala råvarukrisen under 2007—2009. Mitt i den kom också finanskrisen som spädde på turbulensen. Råvaror som majs och soja sköt i höjden. I vissa fall tredubblades priset.

- Vi försöker dra paralleller med den senaste krisen. Det vi såg då var att bruttomarginalen för företagen sjönk ihop som en sufflé. Och man kunde inte se att priserna i butik kunde kompensera för den här stora kostnadsökningen, säger Carl Eckerdal.

Kanske inte kan fortsätta

Runt årsskiftet lär ökningen av priset stegras och om ingenting händer med kostnaden i butikerna kan företag få det tufft, enligt chefsekonomen.

- Om vi möter samma gensvar nu, att det finns en låg betalningsvilja i dagligvaruled, då kommer en del företag att leva nära gränsen att inte kunna fortsätta verka.

Eckerdal tror dock att konsumenterna är beredda att betala.

- Om man befann sig i Sverige under juli och augusti och såg hur åkrarna inte ville ta sig, det var bara jorddamm, då tror jag man nästan förväntar sig att det här kommer att märkas även för mig som konsument.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första böjbara träsugröret snart i handeln

Cloetta: Inget stort volymtapp trots prishöjningar

På nytt jobb
Chefskarusell i föreningarna – han tar över Coop Oskarshamn

Axfoods e-handelslyft

Forskare grottar i butikssvinn på kunskapsfestival

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Kaffe och potatis höll nere matpriserna

Arkiv

Videointervju: Om konsten att avsluta affären

Daymakers Lotta Eriksson om hur dåliga svenskar är på att välkomna kunder.

{Auto_mat}en blir större – och öppnas på 15 nya platser

Så ska Edvin Johansson ta det personallösa konceptet vidare.

Greenfood köper finsk verksamhet

1

De vill göra allt pantbart via app – börjar med Yes diskmedel

Handeln rasar – regeringen vill förbjuda mer plast

"Symbolfrågor utan praktisk påverkan".

Ica Maxi vinnare i juni

Nu är han ensam ägare till Gekås

Coop bygger ny butik – öppnar 2021

Per Strömberg om jobben, marknadsandelar och e-handel

Ska halvera svinnet från 1,65 procent och tror att e-handeln ligger på tio procent 2025.

Regeringen sätter mål för matsvinnet

Willys kräver övergångsställe från Ica Maxi

Vill bygga 168 bostäder vid Willys

Hon är moderator för Retaildagen

På nytt jobb
Hon blir ny vd för Coop Mitt

Anders Stakes efterträdare hämtas från ÖoB.

Ica Sveriges marknadsdirektör lämnar – de ersätter

Coop bryter med franchisetagare

Nu bunkrar köpare gula ärtor

Tomt på ärtor i frysdiskarna

På nytt jobb
Han tar över Matvärlden i Veddesta

Färska ägg levererade till dörren

På nytt jobb
Coop utser ny Netto-vd

Handlare rasar – i dag införs rökförbudet

Färdiga fyndlådor mot svinn

De ska placera Coop på den digitala kartan

1

Ica och Hemtex lanserar varumärke för dagligvarukunder

På nytt jobb
Dagligvaruprofil ny vd på Ewerman

På nytt jobb
Maria Smith går från Ica till Axfoundation

På nytt jobb
Svensk Glasåtervinning får ny vd

Ica tecknar storavtal med Coor

Han blir Icagruppens nya chefsstrateg

Livsmedelsgrossist märkte fel – får betala 100 000

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.132