23948sdkhjf

Torkan ger kostnadschock för matbranschen

| Av Niklas Svahn / TT | Tipsa redaktionen

Nu fortplantar sig krisen till fler delar av livsmedelsproduktionen.

För en del företag har priset på råvara stigit med 40 procent.

Läs också: Stillastående svenska producenter oroas av Brexit

- Vi går in i en period där kostnaderna drar i väg ordentligt, säger Carl Eckerdal på Livsmedelsföretagen.

Sommarens torka fick skogar att brinna och sädesfält att torka. Vissa bönder fick nödslakta djur eftersom bristen på foder blev för stor. Detta får nu konsekvenser för den övriga livsmedelsproduktionen, visar branschorganisationen Livsmedelsföretagens konjunkturrapport för oktober.

Kostnaderna för råvaruinköp har redan ökat med 40 procent för vissa av medlemsföretagen, och en stor andel uppger att kostnaderna kommer att öka under hösten och våren. Det handlar om alltifrån bagerier, bryggerier, mejerier, pasta- och flingtillverkare till kött- och charkproducenter.

- Det är få branscher som kommer undan, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen.

Sjönk ihop som en sufflé

Cirka 60 procent av det som förädlas inom svensk livsmedelsindustri baseras på svenska jordbruksråvaror. Därför kan utbudet minska kraftigt när företagen måste hålla igen eller helt enkelt inte hittar svenska råvaror. Tillgången kommer inte att räcka till för att möta konsumenternas efterfrågan, enligt Eckerdal.

Läs också: Livsmedelsföretagen lanserar manifest – för hållbarheten

- Vi hamnar i en situation där vi måste fundera på om vi ska importera råvara. Vad gör vi då med märkningen? Det blir oerhört dyra processer att ställa om, om vi ens vill det för vi vill inte laborera med kundernas tillit till oss som leverantörer av svenska råvaror.

Sommarens torka och problemen som nu uppstår jämförs med den globala råvarukrisen under 2007—2009. Mitt i den kom också finanskrisen som spädde på turbulensen. Råvaror som majs och soja sköt i höjden. I vissa fall tredubblades priset.

- Vi försöker dra paralleller med den senaste krisen. Det vi såg då var att bruttomarginalen för företagen sjönk ihop som en sufflé. Och man kunde inte se att priserna i butik kunde kompensera för den här stora kostnadsökningen, säger Carl Eckerdal.

Kanske inte kan fortsätta

Runt årsskiftet lär ökningen av priset stegras och om ingenting händer med kostnaden i butikerna kan företag få det tufft, enligt chefsekonomen.

- Om vi möter samma gensvar nu, att det finns en låg betalningsvilja i dagligvaruled, då kommer en del företag att leva nära gränsen att inte kunna fortsätta verka.

Eckerdal tror dock att konsumenterna är beredda att betala.

- Om man befann sig i Sverige under juli och augusti och såg hur åkrarna inte ville ta sig, det var bara jorddamm, då tror jag man nästan förväntar sig att det här kommer att märkas även för mig som konsument.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Coop lägger ned – på grund av gruva

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

Coop tar in omtalad vegoburgare

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

City Gross cateringförvandling ger effekt

Arkiv

Coop börjar med hundparkeringar

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

Norska laxdöden kan kosta miljard

De kan vinna ekopris

Butik i konkurs: "Beklagar att stans bästa butik tvingas lägga ned"

Ledare
Personalen i skuggan av tekniken

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Listan: 21 Ica-kvinnor som får handlarstipendium

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Ekobutik i konkurs

Kopparbergs backar

Zetadisplay visar stark tillväxt

På nytt jobb
Coop rekryterar HR-direktör från Scan

Få kunder anmäler prisfusk

Premiär för Coops kontantlösa pilot

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Krönika
Dags att reformera kampanjsystemet

Chefen har ordet
Glöm inte våra egna entreprenörshjältar

Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Ingen sammanslagning – storfusionen fick nej

Japansk bank investerar miljard i indisk nätmathandel

Jungfrufärd för förarlösa lastbilen

Coop-fusionen blir av – då lämnar föreningschefen

På nytt jobb
Coop-företagare öppnar nytt som frifräsare

Ica säljer Hemtex

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.202