23948sdkhjf

Gränshandeln: ”Kan tappa tio procent”

Omsättningen i gränshandeln kan få sig en redig törn då Norge planerar att se över sockerskatten.

Den svenska gränshandeln har gått som tåget det senaste året. Vid årsskiftet höjde Norge momsen på choklad och sockervaror med 83 procent. Som ett resultat av det har Nils Wikberg, handlare på Ica Nära Fjällboden i Hemavan, ökat omsättningen med tio procent det senaste året. I hela butiken.

– Man såg verkligen att det hände något efter att sockerskatten höjdes i januari. Om inte hela ökningen så åtminstone 5 procent är direkt kopplat till den, säger Nils Wikberg till Fri Köpenskap.

Butiken ligger i Västerbottens inland nära den norska gränsen. Men nu kan handeln med grannarna få sig en riktig smocka. Den norska regeringen ser över möjligheterna att sänka skatten på just godis och choklad.

– Det kommer naturligtvis att påverka oss eftersom godis och konfektyr har ökat 14 procent sedan januari, säger han.

Dessutom kan det i vissa fall vara den sista droppen som avgör om den norska kunden åker över gränsen eller inte.

– Vi har naturligtvis bara tackat och tagit emot när Norge höjt skatterna och det har inte varit en särskilt smart höjning. Priset på ketchup och andra varor med hög sockerhalt har ju också stuckit iväg, säger Nils Wikberg.

Läsktorget är den största dragaren. 

Men att det skulle bli något dråpslag för butiken tror han inte. Snarare kan Norge redan ha skjutit sig i foten.

– Konsumenterna är väldigt beteendestyrda och om fler kunder valde att åka över efter sockerskatten infördes så kan det bli svårt att hämta igen dem igen. Priserna är ju i största allmänhet dyrare i Norge så de har nog snarare fått upp ögonen för hur prisvärt det faktiskt är att handla här. Över hela sortimentet.

Dessutom påverkas inte läsk och mineralvatten av regeringens förslag.

– Läsken är det största dragloket för oss och 2017 fördubblade vi ytan till läsktorget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094