23948sdkhjf

"Den här gången går det inte att trolla bort de ökade kostnaderna"

Producenterna vädjar till handeln efter torkan.

Sommarens torka har redan inneburit kraftiga prishöjningar på svenska livsmedelsråvaror. Under hösten kommer priserna att fortsätta att öka.

Nu vädjar livsmedelsproducenterna till handeln. Leverans- och konsumentpriser måste höjas för att fördela smällen.

Trots ett hyfsat andra kvartal för den svenska livsmedelsproduktionen är det sommartorkan och de konskvenser den får som står i fokus när Livsmedelsföretagen, LI, presenterar sitt kvartalsvisa konjunkturbrev.

Det är en mörk bild LI:s chefsekonom Carl Eckerdal målar upp i rapporten. ”Sommarens extremtorka med de effekter det har på utbudet av svenskodlad råvara är det som på ett eller annat sätt kommer att påverka hela den svenska livsmedelkedjan under överskådlig tid, med några enstaka undantag”, skriver han i rapporten.

Dels kommer kostnaderna för svenskproducerad jordbruksråvara att öka och dels kommer inte tillgången att räcka för producenternas efterfrågan.

För 40 procent av de svenska livsmedelsproducenterna har kostnaderna för råvaruinköp redan ökat kraftigt, och lika många förutspår kostnadsökningar under resten av året. Det handlar om breda lager inom svensk livsmedelsproduktion, skriver Eckerdal i rapporten. Han drar paralleller till den globala råvarukris som drabbade världens livsmedelsproduktion 2008.

– Det är nästan på dagen tio år sedan, sade han när rapporten presenterades på tisdagen.

Den gången kunde livsmedelsproducenterna delvis kompensera de ökade råvarukostnaderna med egna effektiviseringar, men branschens bruttomarginaler fick sig en rejäl törn, och har inte hämtat sig sedan dess.

– Den här gången går det inte att trolla bort de ökade kostnaderna, säger Carl Eckerdal.

En majoritet av LI:s medlemsföretag skriver att de behöver höja sina leveranspriser till handeln, men som Eckerdal skriver i rapporten; ”förhandlingsprocessen med svensk dagligvaruhandel gällande just prissättning är omvittnat trög”.

Han fortsätter:

”Det finns dock inget som hindrar dagligvaruhandeln från att inta en mer pragmatisk roll denna gång i förhållande till det svenskodlade/producerade, med ett mindre lönsamhetstapp inom hela den svenska livsmedelskedjan som följd.”

Livsmedelsproducenterna bedömer alltså att de den här gången inte kommer att kunna bära kostnadsökningarna själva, utan vädjar till handeln om höjda leveranspriser.

– Hela livsmedelskedjan måste acceptera de villkor som gäller just nu, säger han. Det handlar om att rädda svensk livsmedelsproduktion.

Carl Eckerdal vill inte se det som en kamp mellan olika led i kedjan.

– Det finns både ett egenintresse och större ansvar för hela livsmedelskedjan hos handeln den här gången, säger han.

Han tror också att konsumenterna, väl medvetna om årets misslyckade skörd, är beredda att acceptera höjda priser i handeln.

– Om man befann sig i Sverige under juli och augusti och såg hur åkrarna inte ville ta sig, det var bara jorddamm, då tror jag man nästan förväntar sig att det här kommer att märkas även för mig som konsument.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125