23948sdkhjf

Liten del matsvinn går till behövande

Ny rapport föreslår nya system

Trots alla insatser mot matsvinnet och många projekt med återanvändning av användbara livsmedel är det fortfarande en väldigt liten del av det totala funktionella livssmedelssvinnet som når människor i utsatthet. Bara cirka 2 400 ton per år sammanlagt i Sveriges tio största städer.

Det framgår av en ny forskningssrapport, ”Affärsmodell för logistiksystem för överskottslivsmedel”. Den sammanfattar resultaten från ett nyligen avslutat projekt som genomförts av Bring Frigo, Linköpings Universitet och Stockholms Stadsmission. Projektet har delfinansierats av Vinnova.

Det finns därför en stor potential i att utveckla befintliga och nya lösningar. Det samhällsmässiga värdet – i minskade CO2-emissioner, den räddade matens värde och effekten av arbetsträning – överstiger kostnaderna för den hantering som krävs.

Rapporten visar också att Sverige är ett av få länder i Europa som saknar ett nationellt logistiksystem för redistribution av funktionellt livsmedelssvinn.

Genom att människor i utsatthet får del av livsmedelsbranschens och -handelns överskottslivsmedel kan livsmedelssvinnet minskas och matens fulla nytta komma till användning.

”Nyckeln till att utveckla ett nationellt logistiksystem för detta i Sverige ligger i ökad samverkan mellan ideell sektor och livsmedelsbranschen”, heter det i rapporten.

– Genom ett nationellt logistiksystem och ökad samverkan mellan livsmedelsbranschen och den ideella sektorn skulle en större mängd överskottslivsmedel kunna nå människor i utsatthet istället för att det som i dag gå till djurmat eller biogas. Detta är båda den socialt och miljömässigt mest hållbara lösningen, säger Anne Lunde Dinesen, projektledare på Stockholms Stadsmission och en av författarna till rapporten.

Det gemensamma arbetet runt utvecklingen av ett nationellt logistiksystem fortsätter i ett nytt projekt inom Sveriges Stadsmissioner. I detta projekt kommer Sveriges nio stadsmissioner samordna och effektivisera sitt arbete med att ta emot funktionellt livsmedelssvinn. Bland annat genom att etablera en gemensam ingång för alla livsmedelsföretag som vill donera sitt överskott.

Hela rapporten går att ladda ner här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094