23948sdkhjf

Klartecken för Ica och Min Doktor

Icas köp av Min Doktor har kritiserats av Läkarförbundet. Nu har affären fått grönt ljus.

Som Fri Köpenskap kunde berätta i september har Ica genom Apotek Hjärtat planerat att köpa 42 procent av nätläkartjänsten Min Doktor.

Min Doktor är en seriös och innovativ vårdgivare och vi ser fram emot att tillsammans utveckla framtidens primärvård. Vårt mål är att göra det enklare för människor att få vård och på så vis vara med och förbättra folkhälsan, sade Anders Nyberg, vd på Apotek Hjärtat.

Dagarna efter affären blev offentlig rasade Läkarförbundet mot affären. Elin Karlsson, läkare och ordförande i rådet för läkemedel, it och medicinteknik hos Sveriges läkarförbund tycker att utvecklingen är mycket oroväckande för att det kan skapa en utveckling som drivs av ekonomiska intressen. Att läkare kan hänvisa till receptfria läkemedel, exempelvis.

För läkare att äga apoteksverksamheter är olagligt och anledningen till det är att förhindra att samma aktör har intressen i hela vårdkedjan. Motsatt, att apotek äger läkartjänster, är lagligt bara för att regelverket är gammalt och inte har hängt med i samhällsutvecklingen, berättade hon för Fri Köpenskap.

Ica besvarade kritiken och ser inget dilemma med att apotek äger nätläkartjänster. De varken kan eller har någon önskan att påverka läkarnas föreskrivningar, menar de.

– Det finns tydliga regler och riktlinjer som legitimerad personal självklart följer och som sitter djupt rotad hos alla läkare och apoteksmedarbetare. Dessutom finns det inte någon affärslogik för Apotek Hjärtat att driva till läkarbesök istället för att hjälpa kunden på plats med kvalificerade råd och produkter, sa Ola Fernvall, chef för extern kommunikation på Ica Gruppen till Fri Köpenskap.

Nu kommer kanske den sista delen i historien. Innan affären går igenom ska nämligen Konkurrensverket säga sitt. Nu rapporterar Dagens Medicin att Konkurrensverket sagt sitt.

Konkurrensverket beslutar att lämna koncentrationen utan åtgärd”, står det i beslutet som lämnades den 3 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125