23948sdkhjf

De ska marschera för Boxholms ost

Arlas beslut om flytt av tillverkning av regional specialitet är inte välkommet – nu kommer protesterna.

I mitten av oktober meddelade Arla att de lägger ner produktionen i Boxholm och att produktionen flyttar därifrån till Östersund. Därmed flyttar även produktionen av den speciella kryddost som mejeriet gjort sig känd för, samt 24 arbetstillfällen.

Beslutet möttes med bestörtning och redan dagen efter bestämde sig Peter Trygg för att starta en protestgrupp på Facebook. Enligt honom finns det en lokal stolthet kring mat som Arla underskattat.

– Här i Östergötland har vi saltgurka, leverpastej och Boxholms ost, sen är det inte mycket mer. Jag tänkte att med internet och Facebook kan man skapa något utöver att bara knipa näven i fickan. Kanske inte lika drastiskt som fransmännen men iallafall göra någonting då det här är ett skitbeslut, säger han till Fri Köpenskap.

Flera tusen gick med i gruppen direkt och i nuläget har gruppen närmare 5000 medlemmar och planen är att ett protesttåg ska marschera från Ica i Boxholm till Boxholms osts gårdsbutik tisdagen den 30 oktober.

– Vi möts upp torget en timme sen vandrar vi upp till butiken och gör tvärtom vad andra demonstranter gör; vi ska handla lite ost. Det är motsatsen till en bojkott, vi vill visa att det finns en marknad.

Peter Trygg tror inte att alla som gått med i Facebookgruppen kommer att marschera men att iallafall ett hundratal lär dyka upp, de flesta av dem Boxholmsbor. Enligt Peter Trygg är beslutet inte bara ett slag mot de lokalpatriotiska känslorna, utan även ett dåligt finansiellt beslut.

– Det var inte länge sedan de skulle satsa en sju, åtta miljoner på mejeriet, de är helt vilse. Boxholms ost omsätter kanske en 100 miljoner och det är mest östgötarna som står för det. Flyttar man produktionen så kanske de köper för 50 miljoner, inte vet jag, men det blir nog ingen stor vinst. Men det drabbar Boxholm något fruktansvärt, det är kanske inte så många som jobbar där men det är en länsstolthet, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08