23948sdkhjf

Logistiken tynger Ica

Resultatet något bättre än väntat.

Icagruppen redovisar en ökad omsättning på 28 842 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Att jämföra med 27 164 miljoner kronor för samma period förra året.

Det justerade rörelseresultatet ökade till 1 499 miljoner kronor (1 380)

– Vi kan vara nöjda med utvecklingen i det tredje kvartalet – bra försäljning, ökande eller stabil resultatnivå i alla verksamheter och med fortsatt hög ökningstakt i e-handeln. Samtidigt är det nödvändigt att bibehålla hög takt i förändringsarbetet så vi kan säkra en fortsatt god utveckling under nästa år och vidare in i 20-talet, säger koncern-vd:n Per Strömberg i en rapportkommentar.

Icas siffror var något starkare än analytikernas förväntningar. Det gäller också rörelsemarginalen för Ica Sverige, där minskningen till slut landade på 5,0 procent (5,1). Marknaden hade väntat sig ytterligare försämring.

I pengar ökade den svenska verksamhetens rörelseresultat till 1040 miljoner kronor (1 004).

Per Strömberg lyfter fram bra försäljningsutveckling, neutraliserad valutapåverkan och en väsentligt högre vinstdelning, som visar att resultatnivån i de stora Icabutikerna har förbättrats, som positiva inslag.

– Däremot har vi fortfarande ett oroande högt kostnadstryck i vår logistik. Det är delvis volymrelaterat då antalet hanterade kollin ökade med över 5 procent. Men underliggande kostnadsökningar för transporter, bränsle och till viss del personalkostnader, ligger på en hög nivå, säger han i rapportkommentaren.

Även e-handelslagret i Stockholm, som i veckan flyttar in i nya permanenta lokaler har en del att göra när det gäller kostnader, effektivitet och service, enligt Strömberg.

Verksamheten i Baltikum håller ställningen med ett oförändrat resultat jämfört med förra året, trots hårnande konkurrens.

För årets tre första kvartal ökade Icagruppens omsättning till 85 285 miljoner kronor (80 807) och det justerade rörelseresultatet till 3 512 miljoner kronor (3 470).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141