23948sdkhjf

Sveriges äldsta lanthandel plockar ner skylten

Efter 152 år – nu tar sagan slut.

En bit svensk handelshistoria håller på att gå i graven. Bäcks Lanthandel i Romelanda har från 1866 och fram tills nu varit landets äldsta manuella lanthandel som fortfarande varit i drift. Men nu är det slut.

– Vi lägger ner för att det är svårt att få det att gå runt med någorlunda arbetsinsatser och man kan inte ha anställda i den mån man skulle vilja ha. Sen är vi flerdelägare också och vi drar inte riktigt åt samma håll, säger Thomas Bengtsson, en av delägarna till Fri Köpenskap.

Thomas Bengtsson har varit del i butikens historia de senaste sex åren och det är med blandade känslor han nu lägger handlarhatten åt sidan.

– Det är dubbelbottnat. Det är väldigt tråkigt men samtidigt fyller jag 65 i december och det kan bli skönt att ha ett annat liv också, säger han.

Butiken är ännu inte stängd och uthyraren som förvärvade lokalen för bara någon månad sedan har meddelat att det inte är någon brådska med utflyttningen. Just nu är personalen fullt upptagna med att tömma lagret. Bäcks Lanthandel drevs som ett familjeföretag i 100 år innan den såldes och arrenderades ut och enligt Thomas Bengtsson är det inte omöjligt att butiken skulle kunna återuppstå i ny skepnad återigen.

– Vi har ju en del kvalitetsprodukter som folk efterfrågar. Vi har en del grejer som säljer bra och man kanske inte måste ha öppet hela veckan utan istället torsdag-freda-lördag-söndag. Rätt person som är kreativ kan nog göra det då vi har många kunder som efterfrågar ”just den där kycklingen” eller ”den där biten chark”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156