23948sdkhjf

Cigarettstrid i Danmark

Coop beskylls för dubbelmoral av hälsoministern.

I Danmark har frågan om tobaksvarornas vara eller icke vara, eller snarare dess synlighet eller osynlighet blivit en stridsfråga. Nyligen valde Salling Group som bland annat äger Netto att dölja sina tobaksvaror bakom disk, vilket ledde till en kraftigt minskad försäljning.

Nu uppmanar Salling Group resten av branschen att göra likadant, det skriver retailnews.dk.
Danska Coop tycker dock att det skulle vara bättre om det lagstiftades istället, en inställning som fått hälsoministern Ellen Trane Nørby från Venstre att anklaga kedjan för dubbelmoral.

– Coop har länge pratat om allt gott de vill göra men har ännu inte agerat, så nu uppmanar jag Coop till att sätta igång, säger hon till tidningen Avisen.

Ellen Trane Nørby säger också att det är anmärkningsvärt att de stora kedjorna tvekar medan små aktörer som OK Tanken i Roskilde och företaget Magasin Mad & Vin tagit första steget mot dolda tobaksvaror.

Danmark har liksom Sverige inget exponeringsförbud för tobak, till skillnad från de andra nordiska länderna Norge och Finland, samt Island som var först med i världen med exponeringsförbud år 2001.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079