23948sdkhjf

Video: Balkow om Axfoods lagerplaner

Superlager, darkstore och nytt butikslager.

Den stora nyheten när Axfood presenterade sin kvartalsrapport var planerna på ett nytt ”superlager” i Stockholm, som ska betjäna både butiker och e-handel. Men Axfood har fler och mer aktuella lagerplaner.

Totalt beräknas investeringarna i det nya superlagret kosta runt 2 miljarder kronor.

– Det är viktigt, att det inte är en stor darkstore vi bygger, säger Axfoods koncern-vd Klas Balkov. Det här är något annat. Det är en anläggning som hanterar både butik och online.

– Man kan säga att vi flyttar in en darkstore i vår normala lagerhantering, bara att det kommer att vara automatiserat.

Det är alltså att högautomatiserat lager där både butiksleveranser och e-handelsplockning kommer att skötas med ny teknik.

Investeringarna i det nya lagret kommer att vara dryga. Enligt Balkow och finanschefen Anders Lexmon kommer det extra investeringsbehovet för koncernen att ligga på 400-600 miljoner kronor per år i fyra år. De totala investeringarna för Axfood har de senaste åren legat mellan 600 och 800 miljoner kronor, med undantag för förra året, då förvärv lyfte upp nivån till nästan två miljarder kronor. I år beräknas investeringarna landa på drygt 900 miljoner kronor.

Att de extra investeringarna får en längre avskrivningstid än den för Axfood normala, var något som oroade analytikerna som hade flera kritiska frågor. Storleken på investeringen, i princip dubbelt så stor som Icas investering i e-handelslager tillsammans med brittiska Ocado, oroade också.

– Vi investerar för både butik och online, och butik är fortfarande störst. Mycket är oautomatiserat i dag, säger Klas Balkow.

Detta är inte den enda stora lager- och logistiksatsningen som Axfoods logistikbolag Dagab gör. Betydligt närmare i tiden ligger det nya butikslagret i Jönköping som invigs i december. I början av nästa år beräknas det dessutom vara fullt automatiserat.

Dessutom kommer koncernen inom kort att samordna sin e-handelsplockning för Stockholmsområdet i en darkstore i Mat.se:s nuvarande plocklager i Årsta.

På frågan om hur satsningen på darkstores och centrala lösningar rimmar med tidigare satsningar på butiksplock och click&collectlösninger i framför allt Willys, svarar Balkow:

– Vi tror att e-handelsandelen kommer att växa. Man kan plocka för e-handel i butik till en viss nivå, men när man nått dit är det inte bra för kunderna i butiken. Det gäller att kunna avlasta butikerna med det här.

Även Hemköp har byggt ut sin e-handel kraftigt, men det är än så länge bara kedjans egenägda butiker som anslutits till plattformen. Franchisetagarna har än så länge inte anslutit sig.

– Vi jobbar tillsammans med Hemköpshandlarna för att se hur vi kan hitta en lösning för dem. Det är något som inte har att göra med lagerinvesteringen, säger Klas Balkow. Det gäller att hitta en modell som fungerar både för de handlarägda och de egenägda butikerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156