23948sdkhjf

Här är Årets Smak – från Arla

Under 2019 kommer bolaget att utforska hetta.
I samband med tävlingen Årets Kock lanserade Arla Årets Smak – en satsning på att öka kunskapen om smak bland proffs och konsumenter. Nu presenterar företaget den första fördjupningen inom trenden hetta där tre trendiga pepparsorter står i fokus: Tellicherry, sansho och timut.

Årets smak baseras på trendanalys och intervjuer med experter. Under året kommer Arla djupdyka inom trendiga råvaror hämtade från fyra fokusområden inom hetta: peppar, chilipeppar, rhizomer (jordstammar) och brassicaceae (korsblommiga växter). Först ut är peppar.

– Trots att peppar är världens vanligaste krydda har vi upptäckt att vi kan rätt lite om den. Med hjälp av våra framtagna smakpaletter hoppas vi att fler kök inspireras till att experimentera med peppar och även får nya insikter i mejeriprodukternas roll som smakbärare. Årets Smak kommer visa att peppar är en underbar, mångsidig och underskattad smaksättare, säger Inger Myresten, marknadschef på Arla Sverige Foodservice, i ett pressmeddelande.

Årets Smak fokuserar på tre olika pepparvarianter: Tellicherry, sansho och timut. De två sistnämnda tillhör inte släktet piper nigrum, som klassisk peppar gör, utan är släktingar till sichuanpeppar.

Tellicherry
Tellicherry är inte en särskild sorts peppar utan ett storleksmått på svartpeppar. Alla pepparkorn med en diameter större än 4,25 millimeter får kallas för Tellicherry. Att Tellicherrypeppar är särskilt eftersökt beror på att de har lite mindre hetta men fylligare arom.

Sansho
Sanshopeppar kommer från Japan där den används flitigt i många olika rätter. Den gröna färgen beror på att sanshopeppar skördas omogen vilket ger den dess unika smakegenskaper med mycket citrus och en viss jordighet.

Timut
Även timutpeppar tillhör samma släkte som sichuanpeppar men härstammar från Nepal där den odlas på hög höjd. Timutpeppar är en aromatisk och blommig krydda som präglas av en viss rökighet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109