23948sdkhjf

Planen: Obemannad hybridbutik

Så ska handlaren skapa landets första högteknologiska fullsortimentsbutik. Bemannad på dagtid – öppen dygnet runt.

Entreprenören Robert Ilijason blev med sin obemannade butik i Viken en pionjär för teknisk framfart i dagligvaruhandeln. Men han var ingen handlare och enligt egen utsago blev det också butikens fall. Sortimentet var smalt och branschkunskaperna begränsade.

Nu vill Nära dej-handlaren Lars-Göran Eneflod skapa en liknande lösning för butiken på ön Åstol vid den svenska västkusten, söder om Orust.

– Den kommer säkert ha en del tekniska likheter men det har hänt en hel del på området sedan han öppnade sin butik också. Vi ska nu titta vidare på vilka lösningar som passar bäst för vår butik, berättar Lars-Göran Eneflod för Fri Köpenskap.

Ön har många fritidsboende och gäster både på helger och under sommaren. Men för de 150 bofasta är butiken en viktig samlingspunkt året runt.

– Det skulle vara en fantastisk service att kunna hålla öppet dygnet runt, säger Lars-Göran Eneflod.

Butiken ligger på ön Åstol med omkring 150 åretruntboende.

Dessutom finns en merförsäljning bland de resenärer som kommer med sena färjor eller egna båtar. Under lördag är butiken bara öppen mellan 10.00-17.00. Söndag är den stängd.

– På så sätt finns alltid ett alternativ till butikerna på fastlandet – även för kunder som kommer sent.

För att ta fram en förstudie på exakt hur de tekniska bitarna ska lösas har han tillsammans med fastighetsägarna fått ett kommunalt stöd om 100 000 kronor. Förhoppningen är att allt ska vara klart när sommar-säsongen klingar av under hösten 2019.

– Betalningen kommer troligen att knytas till Bank-id, men med en ordentlig och genomgående introduktion för kunderna så tror jag inte att det blir något problem att lära sig systemet. Man bara checkar in och checkar ut, konstaterar Göran Eneflod och tillägger:

– Dessutom blir det ett komplement till våra ordinarie öppettider och inte ett krav.

Tanken är Sveriges första hybridbutik med fullt sortiment. 

Någon form av kameraövervakning kommer också att installeras även om han inte är det minsta orolig för brottsligt svinn. Butiken ligger på en ö och lokalbefolkningen är hederliga.

– Jag har drivit butiken sedan 2009 och jag har aldrig upptäckt något snatteri, så vi kan nog känna oss ganska trygga.

Den obemannade delen kommer att omfatta hela sortimentet förutom de delar som rent lagligt kräver manuell hantering. Butiken är till exempel ombud för både apoteksvaror, spel och alkohol.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157