23948sdkhjf

Svidande kritik mot livsmedelsjättarna

Ica, Coop och Axfood spenderar 1 000 liter vatten på ett kilo sparris. Men lokalbefolkningen har vatten bara några timmar i veckan.

Ica-dalen i södra Peru töms på grundvatten. 90 procent går åt till jordbruket som domineras av stora exportföretag men lokalbefolkningens tillgång är knapp och oregelbunden. I vissa områden finns dricksvatten endast tillgängligt några timmar i veckan. Det visar en omfattande undersökning från Swedwatch och Diakonia i samarbete med den peruanska organisationen Codehica.

Vattenbristen i Ica-området är akut och drabbar både människors hälsa och möjligheter till försörjning. Det finns en direkt koppling till storskalig produktion av frukt och grönsaker vilket gör att de företag som köper produkterna har ett tydligt ansvar att agera, säger Malena Wåhlin, författare till rapporten och researcher på Swedwatch.

De företag som granskats i rapporten är Ica, Axfood, Coop, Martin&Servera, Menigo, Everfresh och Ewerman. Trots vetskap om problemen brister livsmedelsjättarna i sin kontroll och uppföljning av leverantörerna.

De svenska företagen bör stärka sin uppföljning av MR-risker i sin leverantörskedja. Det bör ske i samråd med lokalbefolkningen och de organisationer och försvarare av mänskliga rättigheter som verkar i området, säger Georg Andrén, generalsekreterare på Diakonia.

Bristen på vatten innebär enligt rapporten inte bara rader av hälsoproblem då vattnet måste förvaras i dunkar – utan slår också ut verksamheterna hos de småskaliga lokala odlarna. Konkurrensen skapar lokala spänningar men de peruanska myndigheterna har inte lyckats bromsa överanvändningen av vatten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156