23948sdkhjf

Branschprofil avliden

Så minns vännen och kollegan Nils Eric Näslund.

Branschprofilen och Fri Köpenskapmedarbetaren Nils Eric Näslund har avlidit i en ålder av 75 år. Här är kollegan och vännen Lennart Bohlins minnesruna:

Direktör Nils Eric Näslund, Stockholm har avlidit lugnt och stilla i sitt hem, nyss fyllda 75 år. Närmast anhöriga är sambon Anita Helander och barnen Maria och Niclas med familjer.

Nils Eric Näslund föddes och växte upp i Stockholm och tog studentexamen där 1961. Han fortsatte sina studier på Handelshögskolan i Stockholm och blev civilekonom 1969. Karriären inleddes på Svenska Gulf, därifrån vidare till Manne Tössberg, följt av vice vd på Sveriges Livsmedelshandlareförbund SSLF, informationsdirektör på Dagab 1974 och vd på SSLF 1980 – 1991. Han utsågs 1991 till vd för Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF, som han lämnade 2000 då han övergick till verksamhet i det egna företaget Overpass som rådgivare, styrelseproffs och skribent.

Nils Eric har haft en rad viktiga styrelseuppdrag i näringslivet bl.a. som styrelseordförande för de dåvarande börsbolagen JC Jeans & Clothes och Cashguard, vice ordförande för Wasa Liv och Handelskredit och ledamot i bl.a. Dagab, Wasabanken, Länsförsäkringar Liv, Sabis och Livsmedelsverket. Han har vidare varit expert och sakkunnig i ett flertal statliga utredningar.

Jag träffade Nils Eric första gången 1991 i samband med att han blev vd i DLF och jag själv var vd för ett av DLF:s medlemsföretag. Vi kom under många år att ha mycket med varandra att göra i flera av DLF-gruppens verksamheter och även som styrelsekollegor i andra bolag.

Nils Eric har vuxit upp i dagligvarubranschen och varit verksam inom denna hela sitt liv. Få, om någon, kan mäta sig med hans kunskaper om och perspektiv på denna bransch, som han verkligen personifierade.

Under de senaste 15 åren har Nils Eric och jag haft ständig kontakt med varandra framför allt via telefon. Nils Eric har blivit en av mina allra bästa vänner, och vi har samtalat med varandra om allt mellan himmel och jord. Tyngdpunkten var våra gemensamma intressen för branschen, livsmedel, mat, matlagning, näringsliv, politik och sport men med Nils Eric kunde samtalen vandra iväg åt olika håll. Han var mycket allmänintresserad och välorienterad och följde alltid händelseutvecklingen i mängder av tidningar, radio, tv och på nätet. Eftersom han var morgontidig hade han alltid redan läst och satt sig in i senaste nytt när vi talades vid fram på förmiddagen. Som den latinstudent han var hade han språkbegåvning, vilket gjorde att han hade lätt för att uttrycka sig i tal och skrift. Texter och tal på vers var för honom inga som helst problem. Han var en stor humanist, mycket musikalisk och extremt sportintresserad bl.a. genom att följa många olika sportevenemang oavsett tid på dygnet.

Hans förmåga och intresse för att uttrycka sig i skrift ledde också till åtskilliga debattinlägg och krönikor särskilt inom fackpress. På senare år har han även gett ut ett antal böcker bland annat ”Evergreens i butikshyllan”, ”Sista striden för Coop” samt ”Störst, Världsbäst och Billigast”, om Gekås i Ullared.

Nils Eric var talangfull inom många områden men kom tyvärr under sina sista år att bli fysiskt handikappad på olika sätt, vilket medförde ett alltför stillasittande, begränsat och orörligt liv.

Jag saknar nu min vän och samtalskompis, sörjer att han inte finns längre och minns honom med mycket värme som en riktigt god och omtänksam kamrat. Mina tankar går också till Anita och till hans barn och barnbarn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063