23948sdkhjf

Förbundet om miljardaffären: ”Full förståelse”

Icagruppens näst största ägare har sålt av 1,7 miljarder och tänker släppa hela aktieinnehavet. ”Vi förstår dem”.

Icahandlarnas Förbund tycker inte att det finns någon anledning att vara orolig över att Icagruppens näst största ägare, Industrivärden, vill sälja alla sina aktier. Som Fri Köpenskap berättade i går har investmentbolaget nu sålt av en fjärdedel av sina aktier motsvarande ett värde på totalt 1,7 miljarder kronor.

Därutöver har en säljoption förvärvats som ger Industrivärden rätten att den 17 maj 2019 sälja resterande aktieinnehav till Icahandlarnas Förbund för 290,52 kronor per aktie. Viljan att bryta sig ut ska inte ses som ett svaghetstecken enligt Icahandlarnas Förbund.

– Industrivärdens huvudinnehav ligger i helt andra branscher än dagligvaruhandeln och vi har full förståelse för att de har sina strategiska avväganden , säger Göran Blomberg, finansdirektör på Icahandlarnas Förbund till Fri Köpenskap.

Hurvida säljoptionen kommer att användas beror på vårens aktiekurs.

– Om kursen ligger under 290 så kommer optionen troligen utnyttjas och resterande aktier tillfalla oss. Annars går de till konvertibelägare men då har vi fått 106 miljoner kronor i optionspremie, så alldeles oavsett utgång är det en bra affär för oss, säger Göran Blomberg.

Eftersom aktierna aldrig handlats på den offentliga marknaden kommer affären däremot inte att påverka Icagruppens verksamhet, menar Göran Blomberg. På Hakon Invest-tiden hade Icahandlarnas Förbund 68 procent av aktierna och andelen har skiftat med tiden. Om alla Industrivärdens aktier tillfaller Icahandlarnas Förbund kommer andelen ligga på 61,6 i mitten av maj.

– När Industrivärden gick med som partner 2013 hade vi två miljarder i kassan och nu har vi knappt sju så det är naturligt att kliva in och ta den posten.

Har ni ambitioner att sälja av delar till andra investerare?

– Vår ambition är att vara majoritetsägare men om det dyker upp andra investerare så får vi ta ställning till det då. Just nu finns det ingen prognos på det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109