23948sdkhjf

Nu kan du lämna hunden på Ica

Hundparkeringarna blir låsbara och tempererade.

Binda hunden utanför i snöovädret eller lämna den i en stekhet bil på sommaren? För hundägare är det inte alltid lätt att ta med sig sin fyrfota vän när det ska handlas, fram tills nu.

Ica fastigheter håller just nu på att testa särskilda specialbygga "hundparkeringar", låsbara och tempererade förvaringsutrymmen för hundar som ska stå utanför Icas butiker.

Uppfinningen kommer ursprungligen från Norge och finns både där och i Danmark sedan några år tillbaka och nu har Ica inlett ett samarbete med tillverkarna för att ta dem hit.

– Det är inte lätt alltid att ta med sig sin hund, vi ser ett behov hos våra kunder helt enkelt, säger Annika Schönefeld på Ica Fastigheter som varit med och drivit hundparkeringsprojektet.

Totalt fem butiker i stadsområden kommer att testa de totalt 12 nya hundparkeringarna som samtliga är utrustade med fläktsystem, golvvärme och UV-ljus för rengöring. Husse eller matte låser själva hundparkering med hjälp av en app och för varje påbörjad halvtimme debiteras tio kronor. Efter en halvtimme påminns även ägaren om att hunden är "parkerad"

– Har man en hund så finns det ett band, det är som ett barn för många och det är ingen som låser in sin hund och glömmer bort den. Men det är klart att det ska finnas både hängslen och livrem, säger Annika Schönefeld till Fri Köpenskap.

– Dessutom finns det en reservnyckel hos handlaren så det finns ingen risk att låsa in någons hund, tillägger hon.

Det finns dock ett problem kvar med hundparkeringarna och det är det rent juridiska, vilket också är orsaken till det dragit ut på tiden och anledningen till att Ica fastigheter är hemlighetsfulla med vilka platser de här burarna ska testas på.

– Det som gjort att det tagit lite tid är att det finns en jordbrukslag som säger att man får bura in sin hund i några minuter när man städar och så vidare, men det står inget om att låsa in sin hund för att handla, säger Annika Schönefeld.

– Vi har ok på att söka dispens på de platser som vi ska testa hundparkeringarna fram tills dess att lagen ändras år 2020. Inget är förbjudet men vi vill vara säkra från Ica att vi inte gör fel.

Dispensen från länsstyrelsen väntas vara nu vara klar inom bara någon vecka men hundparkeringarna kommer inte att placeras ut förrän nästa år.

– De står leveransklara men vi placerar inte ut dem nu; det gör vi i januari, handlarna har tillräckligt mycket att fokusera på nu som det är.

Efter det kommer hundparkeringarna att testas under en period på sex månader för att kunna testa flera olika klimat och förhoppningen är att om allt går bra ska konceptet kunna spridas vidare till ännu fler Ica-butiker så småningom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125