23948sdkhjf

Ekoskinkorna – en fet besvikelse

Fyra av sex testade julskinkor håller inte måttet – tillverkarna ber om ursäkt.

Det var när Icakuriren skulle testa ekologiska skinkor som de upptäckte att fyra av de sex testade skinkorna innehöll en mycket stor fettrand. En fettrand som bakom plast, nät och svål är i princip omöjlig för en konsument att upptäcka.

Skinkorna hade skickats till Icakuriren på förhand från Ica, Axfood, Lidl och Melins.

De fyra prickade skinkorna följer inte innehållsdeklarationen och flera tillverkarna ber nu om ursäkt

– Tyvärr har den skinka ni fått extremt mycket fett, och en kund hade nog reklamerat denna. Det jag kan utläsa av bilden är att den är dåligt styckad och troligtvis inte följer den specifikation vi har satt, säger Monica Persson, produktutvecklare på Ica till tidningen.

Claes Salomonsson på Axfood gör en liknande bedömning och säger till tidningen att de fått en "totalt felaktig skinka".

– Så här ser inte en normal skinka ut. Den är felstyckad och den vill vi inte stå för. Jag kan bara beklaga. Är det någon som handlar den i butik, då blir det byte och ersättning på en gång, säger han och berättar att de påpekat misstaget för leverantören.

Claes Salomonsson återkommer senare till Icakuriren efter att ha testat ytterligare två skinkor som ska ha varit godtagbara och säger att den skinka som skickats till tidningen var ett enskilt misstag.

Även Melins anser att ett misstag har skett.

– Du har i hastigheten fått en av de skinkor vi sorterat bort i en egen låda. Den är inte alls representativ för den skinka vi har, säger Benny Melin på Melins till tidningen.

Enligt en första utsaga från Lidl ska deras julskinka innehålla 6,4 procent fett där både svål och fettrand inkluderas i procenten.

Efter att ha sett bild på skinkan ändrar sig Lidl och säger att den skinkan har en fetthalt över 6,4 procent men att näringsvärdet är ett genomsnitt av vad en skinka förväntas innehålla.

Lidl kommer nu att se över sin innehållsdeklaration.

– Vi kommer att se över detta och ändra deklarationen gällande fetthalt så fort det är möjligt. Sannolikt kommer vi inte hinna göra detta innan julen 2018, säger Petra Whitehead, pressansvarig på Lidl till Icakuriren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127