23948sdkhjf

Axfoods grepp – robotar fixar bemanningen

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Halverade felmarginal när Mat.se låter AI bestämma beställning och bemanning.

Axfoods näthandlare Mat.se har halverat felmarginalen i varubeställning och bemanning sedan man i ett par veckor låtit articifiell intelligenst ta hand om prognostiseringen.

Läs också: Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

– Den förutspår försäljningen av produkter och ordrar. Tidigare har vi tvingats göra manuella bedömningar, säger Sofia Norén, digital marknadsspecialist på Mat.se till Fri Köpenskap.

Tekniken tar hänsyn till ett 60-tal parametrar som kan vara allt från barnbidrag och väder till tidpunkt eller tidigare beteende. Information som människan omöjligen klarar av att väga och analysera korrekt.

– Det blir för många bollar i luften samtidigt. Hittills har tekniken varit dubbelt så bra som människan i sina prognoser, och det har aldrig slagit fel. Siffrorna ligger jämnt, berättar Sofia Norén.

Tack vare den nya informationen blir Mat.se mer exakta både i beställning och bemanning. De vet mer exakt hur många ordrar som kommer att säljas en viss dag och kan anpassa både beställningar och bemanning efter det. Svinn och dötid i produktionen kapas.

Läs också: Listan: Här är butikerna som får Coops nya Hämta-koncept

– Sedan innebär det inte att datorerna är felfria. De prognostiserar fel även de, men felmarginalen är alltid betydligt mindre.

Tekniken, som har testats i kedjans plocklager i Stockholm, Göteborg och Malmö, är också möjlig att använda i butik.

– Absolut, den går att applicera på de flesta ställen.

Mer om: AI | E-handel | Mat.se | Mat.se | teknik
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är City Gross nya convenience-butiker

Butiker på 700 till 1 200 kvadratmeter med brett utbud och större tillgänglighet.

Ica Nära-handlare bygger egen bistro

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

Dagligvarugalan
Sista chansen nominera till Dagligvarugalan

Årets butik-juryn har varit landet runt för att hitta de bästa kandidaterna.

Krönika
"Visst kan man tävla i innovationer"

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Arkiv

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

Butik i konkurs: "Beklagar att stans bästa butik tvingas lägga ned"

Direkten öppnar i Baronen

Coop lägger ned – på grund av gruva

City Gross cateringförvandling ger effekt

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

På nytt jobb
Ny CDO på Ica: "Kraft till tech"

Coop börjar med hundparkeringar

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

De kan vinna ekopris

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Norska laxdöden kan kosta miljard

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

Ledare
”Personalen i skuggan av tekniken”

Coop tar in omtalad vegoburgare

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Kopparbergs backar

Ekobutik i konkurs

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Zetadisplay visar stark tillväxt

Få kunder anmäler prisfusk

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Krönika
Dags att reformera kampanjsystemet

Chefen har ordet
Glöm inte våra egna entreprenörshjältar

Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.208