23948sdkhjf

Fritt fram för snuskylarna

Alliansen river upp regeringens förslag på förbud.

I våras lade regeringen ett förslag att förbjuda självbetjäning av snus. Förslaget var riktat mot de butiker som har en öppen kyl där kunderna själva kan plocka sina snusdosor.

Moderaterna konstaterar nu att propositionen ”Ny lag om tobak och liknande produkter” läggs ned av Allianspartierna.

– Jättebra, ett förbud mot kylarna skulle bara innebära att fler väljer cigaretter i stället för snus, vilket så klart är negativt för folkhälsan, säger Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop Visby till Fri Köpenskap.

Fördelen med snuskylarna är att själva köpet tar mindre tid. Många kunder står och velar när de ska välja sort i kassan.

– Självbetjäningskylar funkar inte för oss främst av platsbrist och stöldrisk, men jag tror att många andra butiker i liknande lägen vill erbjuda dem så länge man har möjlighet att hålla uppsikt, säger Magnus Ekstrand, handlare på Ica Nära Centralplan 29 till Fri Köpenskap.

I högtrafikerade lägen med tydlig rusningstrafik blir korta köer en fråga om kund eller inte kund.

– Absolut, är den för lång så väljer de en annan butik och köerna kan kortas med öppna snuskylar. Dessutom blir det en service till kunden som vill välja i lugn och ro utan stress från kunderna bakom.

Att tobaksförsäljningen skulle minska av ett kylförbud som regeringen hade hoppats tror varken Magnus Ekstrand eller Markus Wahlgren.

– Vill man ha tobak så vill man ha tobak oavsett om kylen står i butiken eller bakom disk, säger Magnus Ekstrand.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125