23948sdkhjf

”Bästa julklappen: en handlingskraftig regering”

Tommy Ohlström, ordförande på KF, vill att politikerna tar sitt ansvar.

Det närmar sig jul. I år känns dock julefriden på vissa sätt avlägsen. I månader nu har vi sett och hunnit tröttna på sonderingsrundor och flera fåfänga försök att bilda regering. Regeringskaoset i kombination med hotande lågkonjunktur skapar stor osäkerhet hos människor.

Tre månader har kommit och gått sedan riksdagsvalet i september. Och trots att rigorösa mängder fikabröd tycks ha konsumerats i talman Andreas Norléns kontakter med riksdagspartiernas företrädare har vi fortfarande ingen regering på plats. Det skapar oro och osäkerhet bland människor, vilket inte gagnar dagligvaruhandeln.

Samtidigt är det något vi kanske kommer att bli tvungna att vänja oss vid. Politisk turbulens och en splittrad politisk scen är möjligen det nya svenska normalläget. I många andra europeiska länder har det varit så länge.

Vi ser i val efter val att de traditionellt regeringsbärande partierna tappar mark. Som en konsekvens av detta ser vi också utdragna regeringsbildningsprocesser. Samtidigt ser vi ett förtroendetapp för ledarskapet både inom politiken och i näringslivet. Parallellt, och kanske delvis som en konsekvens av detta, växer en förändrad socioekonomisk miljö fram med missnöje kring växande inkomstskillnader och ett utbrett utanförskap.

Samtidigt som det aktuella politiska landskapet i Sverige i dag är oroligare än på många år finns det finns också tecken på att sämre tider står för dörren. Vikande konjunktur och högre räntor kan vara på ingång. Att detta händer samtidigt som förtroendet för politikerna minskar och de har svårt att få någon regering på plats är olyckligt.

Oroliga människor konsumerar mindre. De investerar mindre. Det gäller både konsumenter och företag, vars ledningar till syvende och sist också är människor.

Mycket av oroligheterna kan vi inte påverka inom ramen för vårt eget land. I vår omvärld pågår sådant som får konsekvenser för handeln oaktat vår egen politiska situation. Brexit, vars slutliga konsekvenser vi ännu inte kan överblicka. Lågkonjunkturer, som vi vet alltid förr eller senare rullar in. Men vi måste påverka det vi kan. Ett tungt ansvar att komma överens vilar nu på våra folkvalda politiker.

Det finns ett stort behov för partierna att nu visa väljarna att de kan ta det ansvar de påstår att de ska ha. Annars riskerar politikerföraktet att öka än mer. Och i bistra tider kommer vi att behöva en stark regering på plats, som både kan hantera uppblossande svårigheter och driva reformer.

Jag tror därför det är viktigt på många plan att landets politiker verkar aktivt för så mycket julefrid som möjligt. Den bästa julklappen vore en handlingskraftig regering. Det gäller för oss i dagligvaruhandeln och i hela samhället.

Tommy Ohlström, ordförande Kooperativa förbundet

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078