23948sdkhjf

”Bästa julklappen: en handlingskraftig regering”

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Tommy Ohlström, ordförande på KF, vill att politikerna tar sitt ansvar.

Det närmar sig jul. I år känns dock julefriden på vissa sätt avlägsen. I månader nu har vi sett och hunnit tröttna på sonderingsrundor och flera fåfänga försök att bilda regering. Regeringskaoset i kombination med hotande lågkonjunktur skapar stor osäkerhet hos människor.

Läs också: Ohlström blir KF:s nye ordförande

Tre månader har kommit och gått sedan riksdagsvalet i september. Och trots att rigorösa mängder fikabröd tycks ha konsumerats i talman Andreas Norléns kontakter med riksdagspartiernas företrädare har vi fortfarande ingen regering på plats. Det skapar oro och osäkerhet bland människor, vilket inte gagnar dagligvaruhandeln.

Samtidigt är det något vi kanske kommer att bli tvungna att vänja oss vid. Politisk turbulens och en splittrad politisk scen är möjligen det nya svenska normalläget. I många andra europeiska länder har det varit så länge.

Vi ser i val efter val att de traditionellt regeringsbärande partierna tappar mark. Som en konsekvens av detta ser vi också utdragna regeringsbildningsprocesser. Samtidigt ser vi ett förtroendetapp för ledarskapet både inom politiken och i näringslivet. Parallellt, och kanske delvis som en konsekvens av detta, växer en förändrad socioekonomisk miljö fram med missnöje kring växande inkomstskillnader och ett utbrett utanförskap.

Samtidigt som det aktuella politiska landskapet i Sverige i dag är oroligare än på många år finns det finns också tecken på att sämre tider står för dörren. Vikande konjunktur och högre räntor kan vara på ingång. Att detta händer samtidigt som förtroendet för politikerna minskar och de har svårt att få någon regering på plats är olyckligt.

Läs också: Hon blir ny vd för KF

Oroliga människor konsumerar mindre. De investerar mindre. Det gäller både konsumenter och företag, vars ledningar till syvende och sist också är människor.

Mycket av oroligheterna kan vi inte påverka inom ramen för vårt eget land. I vår omvärld pågår sådant som får konsekvenser för handeln oaktat vår egen politiska situation. Brexit, vars slutliga konsekvenser vi ännu inte kan överblicka. Lågkonjunkturer, som vi vet alltid förr eller senare rullar in. Men vi måste påverka det vi kan. Ett tungt ansvar att komma överens vilar nu på våra folkvalda politiker.

Det finns ett stort behov för partierna att nu visa väljarna att de kan ta det ansvar de påstår att de ska ha. Annars riskerar politikerföraktet att öka än mer. Och i bistra tider kommer vi att behöva en stark regering på plats, som både kan hantera uppblossande svårigheter och driva reformer.

Jag tror därför det är viktigt på många plan att landets politiker verkar aktivt för så mycket julefrid som möjligt. Den bästa julklappen vore en handlingskraftig regering. Det gäller för oss i dagligvaruhandeln och i hela samhället.

Tommy Ohlström, ordförande Kooperativa förbundet

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

UPPDATERAD: Så satsar Coop 2019

Här finner du information om alla etableringar – butik för butik.

Här öppnar Coop i mars

Så blir Coop-butiken i Sundbyberg

Terassläge i Haninge

Nio år senare – nu prövar Lidl igen

Malmö får ny Coop

Nyhetsbrev

Strålande satsning i Falkenberg

Arkiv
Plus

Mötet
"Köttfrågan får inte polariseras"

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Axfood backar efter matbluffen

Nedläggningstrend i Icas posthantering?

Två dagar efter senaste nedläggningen. Nu slutar ytterligare två Ica-butiker som postombud. ”Får inte plats med livsmedel”.

Toalettsitsar stjäls på City Gross

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Butikens tak rasade in

Personal skadad efter väpnade rån

Hon blir ny vd för KF

Marie Nygren om nya vd-rollen på KF

Högst Service Score i handeln fem år i följd. Nu ska Systembolagets vice vd leda KF mot starkare resultat: ”Skapa förutsättningar”.

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Ortens enda butik flyttar - och fördubblas i storlek

Coop med nytt kreditkort

City Gross Marknadsplats ska växa

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

Systemet med returlådor sprids

Nu öppnar Matpiraten 2.0

Ica Fastigheter rekryterar

Amazon letar butikslokaler

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

Ica Kvantum lägger ned posten

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Bergendahls minskade svinnet 2018

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

Whyred och Hope tar vd från Axel Johnson

På nytt jobb
Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

De vann oxfilékriget

Sänd till en kollega

0.221