23948sdkhjf

Handeln förväntas stå emot lågkonjunkturen

Dagligvaruhandeln förväntas dra det största lasset 2019.

Högkonjunkturen håller på att mattas av. Tredje kvartalet bjöd på negativ BNP-tillväxt på kvartalsbasis för första gången sedan 2013 även om tillväxten var positiv relativt motsvarande kvartal förra året.

Handelns tillväxt i år väntas landa på 2,5 procent och fortsätta med liknande siffror även 2019 för att sedan sjunka till 2,0 procent, enligt en prognos från HUI Research. Dagligvaruhandeln förväntas driva den totala detaljhandeln under nästa år där prognosen höjts från tidigare 3,0 procent till 3,5. BNP förväntas under samma period att minska med 2,4 procent i år till 1,8 respektive 1,4 procent kommande två år.

HUI Research spår ännu ingen "köphandelsdöd" men konstaterar att e-handelns framfart kommer att orsaka problem för vissa aktörer framöver.

– Vi är på väg in i en lågkonjunktur som serveras mitt under handelns kanske största strukturella omställning någonsin. Lågkonjunktur och digitalisering har vi aldrig upplevt samtidigt tidigare, och har man inte ställt om än är det hög tid att göra det nu, avslutar Jonas Arnberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079