23948sdkhjf

Okritisk rapportering om ekomat

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Brist på granskning i svenska medier.

Den uppmärksammade rapporten från Chalmers som ifrågasätter miljönyttan med ekologisk livsmedelsproduktion har delat forskarvärlden. Men debatten är inte ny. Diskussionen om den ekologiska matens värde för miljön och dess kvaliteter som livsmedel har pågått inom forskningen i flera år, även om den inte alltid gett avtryck i media.

Läs också: Fint år för ekomjölken: Upp 12 procent

Nu har också Näringslivets medieinstitut granskat journalistiken om ekomat i ett större perspektiv. Slutsatsen är att ekologisk matproduktion för det mesta beskrivs positivt och okritiskt. Det handlar mest om en tävling i att öka den ekologiska andelen. De ekonomiska perspektiven är förvånansvärt få, skriver rapportförfattaren Edvard Hollerz, trots att det är viktigt för både kommuner och enskilda konsumenter.

Han hänvisar också till den oberoende bevakaren Ekoweb, som i sin marknadsrapport för förra året konstaterade att det finns ett starkt ekonomiskt intresse från dagligvaruhandeln att öka ekoandelen, eftersom marginalerna är högre för ekologiska livsmedel.

När det gäller offentliga kök handlar det nästan uteslutande om att nå uppsatta mål för ekologisk andel – mål som i stort inte ifrågasätts.

Bakgrunden till studien är en debattartikel av Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds universitet, i Svenska Dagbladet i våras. ”Journalisterna har helt svalt eko-propagandan”, skrev han då.

Läs också: Paradiset byter kostym: ”Varit planen hela tiden”

Han och Jens Sundström på SLU har tidigare undersökt tryckta mediers rapportering om ekomat. Detta följs nu upp i den aktuella rapporten där SVT:s och Sveriges Radios rapportering har granskats.

Nu kommenterar Torbjörn Fagerström den nya rapporten:

– Medier brister gravt i sitt journalistiska uppdrag, nämligen att skildra verkligheten, inte bara en del av verkligheten, säger han.

Hela rapporten går att ladda ner här.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

200 tjänster ska bort på Ica

Omorganisationen ska frigöra resurser till bland annat digitaliseringen.

Coop öppnar första kontantlösa butiken

Coops nya Stockholmsbutik testar flera digitala betallösningar.

Tio Kvantum-handlare i gemensamt grepp

Här är de nya ministrarna

Osäkert om Tillbergabutik

Karin Brynell om branschens utmaningar

Vd:n för Svensk Dagligvaruhandel i stor intervju om de viktigaste branschfrågorna och vad som står på agendan 2019.

Nyhetsbrev

Veganer mer sjukskrivna

Arkiv

Då öppnar Malmö-butiken

Han kliver in på Fazer

Oatly bygger nytt - i USA

Apotekskedja i vårdsatsning

UPPDATERAD: Så satsar Coop 2019

Här finner du information om alla etableringar – butik för butik.

Nio år senare – nu prövar Lidl igen

Krönika
Plasten ersätts med egen påse

Lennart Wallander, vd på Food & Friends, i en krönika om plastens framtid och Bring Your Own-rörelsen.

Alkoholfri glögg återkallas

Plus

Mötet
"Köttfrågan får inte polariseras"

Så blir Coop-butiken i Sundbyberg

Terassläge i Haninge

Malmö får ny Coop

Strålande satsning i Falkenberg

Här öppnar Coop i mars

Nedläggningstrend i Icas posthantering?

Två dagar efter senaste nedläggningen. Nu slutar ytterligare två Ica-butiker som postombud. ”Får inte plats med livsmedel”.

Toalettsitsar stjäls på City Gross

Butikens tak rasade in

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Hon blir ny vd för KF

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

Amazon letar butikslokaler

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

Ica Kvantum lägger ned posten

Ica Fastigheter rekryterar

Bergendahls minskade svinnet 2018

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

Sänd till en kollega

0.151