23948sdkhjf

Personalen får ledigt på julafton: ”Det känns bra i handlarhjärtat”

Nu hoppas Tommy Kåmark att fler butiker tar efter och att julafton blir röd i stället för annandagen.

En röd dag på julafton skulle innebära 100 procent OB-ersättning till de anställda och då skulle många fler butiker stänga. Det tror Tommy Kåmark, handlare på Ica Kvantum Ekängen i Eskilstuna.

Julafton är ingen jättebra försäljningsdag, men i dagsläget är det ändå tre gånger så dyrt att hålla stängt än att köpa vanliga julklappar, säger han till Fri Köpenskap.

I år blev det alltså varken hårda eller mjuka paket. I stället får alla butikens anställda ledigt hela julafton, och arbetsgivaren passar också på att ge sovmorgon fram till klockan 10 på juldagen.

Det blev ett stort jubel, och man märker hur bra stämningen i butiken är. De svävar på moln för att de vet att de får vara helt lediga. Det är faktiskt en fantastisk känsla – det värmer i mitt handlarhjärta.

Idén smiddes tillsammans med butikschefen Andreas Hammarbäck i höstas. Butiken räknade på intäktsbortfallet och beslutade att ta kostnaden. Han känner inte till någon annan Ica-butik som gjort en liknande satsning men efter att ha sett personalens reaktioner är han nöjd över beslutet.

Normalt har vi stängt klockan 14 för att låta personalen hinna hem innan Kalle men i år ville vi gå hela vägen. Det gäller att vara medmänniska först och handlare sedan.

Efter att ha sett personalens reaktioner har han fått blodad tand. Han hoppas att fler butiker tar efter idén och skickar en passning till arbetsmarknadens parter.

Det vore kanon om man kunde byta plats så att julafton blev röd och annandagen en vanlig försäljningsdag. Det skulle vara en win-win både för handeln och de anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143