23948sdkhjf

Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Tidigare energiministern vill ställa om till grönt.

Anna-Karin Hatt, vd för Almega och tidigare IT- och energiminister (C), blir ny vd och koncernchef för LRF. Hon tillträder tjänsten den 1 augusti.

Jag ser verkligen fram emot uppdraget. Min förhoppning är att LRF ännu tydligare ska kunna bidra till att Sverige får världens modernaste landsbygd och grönaste städer. Jag brinner för att ersätta fossil energi med förnybar, och att det, speciellt i de mindre företagen, ska bli lättare att anställa, inte minst unga och människor med utländsk bakgrund, säger Anna-Karin Hatt.

Vad kan LRF dra för nytta av din politiska bakgrund?

Jag har koll på hur det politiska beslutsfattandet fungerar ända upp på högsta nivå inom politiken, vilket kan vara viktigt för LRF när man som en av Sveriges bästa påverkande organisationer vill framföra sina åsikter, säger Anna-Karin Hatt till Fri Köpenskap.

Det var ju inte så länge sedan du lämnade politiken. Vad kan ditt kontaktnät betyda?

Det kan förhoppningsvis bli värdefullt för LRF. Jag har ett väl utvecklat kontaktnät från flera olika partier inom politiken.

Vad blir din ersättning?

– Jag får en ersättning motsvarande den som avgående Anders Källström har. 

Anna-Karin Hatt var mellan åren 2010-2014 minister i Alliansregeringen, inledningsvis som IT- och regionminister och från 2011 IT- och energiminister. Under Alliansregeringens första period, 2006-2010, var Anna-Karin Hatt statssekreterare i Statsrådsberedningen. År 2010 utsågs hon till ”Sveriges mäktigaste IT-kvinna” av branschtidningen Computer Sweden. Efter fem år som vice ordförande i Centerpartiet, lämnade Anna-Karin Hatt politiken hösten 2015 för vd-jobbet på Almega.

Jag är mycket glad över att Anna-Karin har tackat ja till uppdraget. Hon har den breda erfarenheten av både politik och näringsliv som vi söker, säger Palle Borgström, förbundsordförande LRF.

Anna-Karin Hatt efterträder Anders Källström som efter tio år som vd och koncernchef lämnar befattningen i sommar.

– Vi har sökt efter en ovanlig kombination av erfarenheter. Anna Karin uppfyller allt detta på ett mycket bra sätt. Almega är en komplex intresseorganisation där hon genomfört ett grundläggande strategiarbete och samtidigt en framgångsrik ekonomisk turn around i kombination med ökad medlemsnöjdhet och stärkt medarbetarengagemang. Hon bottnar också starkt i LRF:s värderingar, säger Palle Borgström.

LRF har cirka 140 000 medlemmar. Affärsverksamheten omsätter cirka en miljard kronor.

Artikeln är en del av vårt tema På nytt jobb.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094