23948sdkhjf

Handlare portar alla ungdomar

Efter stök och bråk är ungdomar bannlysta mellan 07 och 16.

Hemköp Utsälje i Huddinge utanför Stockholm har valt att förbjuda ungdomar att handla i butiken under skoltid. Orsaken är bråk, stök och stölder från skolungdomar i årskurs 8-9 vid den närbelägna Källbrinksskolan.

De brukar komma in i klunga, ungefär 15 stycken åt gången. De för oväsen, skriker och gapar. En del stjäl och en del lägger grejer i frysarna som inte ska ligga där, varor förstörs. De är dessutom väldigt oförskämda mot personalen, berättar butiksägaren Frank Thelin för Huddingedirekt.

Personalen försökte först resonera med ungdomarna och när det inte hjälpte anlitade de väktare som fick i uppdrag att enbart släppa in ett par ungdomar åt gången.

Men många verkar inte förstå, eller vill inte förstå. Då har det blivit liv utanför, säger Frank Thelin till tidningen.

Sedan några veckor tillbaka har han därför fattat beslutet att helt porta ungdomarna.

Vi har tyvärr blivit tvungna att dra alla över en kam. Det är ett litet antal som gör det här, men det här är något vi måste göra tills vi ser en förbättring.

Det har blivit lugnare sedan eleverna förbjudits men de har enligt handlaren fortfarande hittat sätt att jävlas med butiken.

De ringer och skriker i luren och kallar personalen både det ena och det andra, konstaterar Frank Thelin.

Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen har inte hört talas om något liknande fall och har svårt att kommentera ifall handlingen är laglig eller inte. Enigt lagen är generell särbehandling på grund av ålder förbjudet men det finns ett allmänt undantag.

Man får särbehandla om det finns ett berättigat syfte och det medel som används för att nå syftet anses vara lämpligt och nödvändigt, förklarar Clas Lundstedt för Stockholmdirekt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141