23948sdkhjf

Stockholmsbutikens lilla storsatsning

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Petite Sabis ska locka med färdigmat i köpcentret.

Sabis Fältöversten är en av Sveriges mest prisbelönta dagligvarubutiker. Läget i köpcentret Fältöversten i rika Stockholmstadselen Östermalm är dessutom perfekt för att driva en premiumbutik.

Läs också: Bergendahls efter Östenssons-affären: ”Täcker upp med fria kunder”

Nu ökar butiken satsningen på färdigmat i nya ”framfickan” Petite Sabis.

Hemköpsbutiken Sabis Fältöversten vilar inte på lagrarna. Nu storsatsar butiken på en ”take away deli” i köpcentret utanför butiken, med det fyndiga namnet Petite Sabis.

– Vi har 4 500 kunder i butiken varje dag, men vi vill nå fler av de 25 000 som kommer till hela köpcentret dagligen, säger butikschefen Krister Skeppler.

– Det kanske kannibaliserar lite på vår egen försäljning, men vi fångar upp fler kunder.

Läs också: Ny Hemköp öppnad i Malmö

Utrymmet utanför butiken, som än så länge är omgärdat av en plankvägg, har tidigare använts för en satsning på en finare restaurang. Sabis är ju till stor del en restaurangkedja. Men nu blir det istället ett försök att utnyttja branschglidningen och det kraftigt ökande suget efter färdig mat och lätta, snabba måltidslösningar.

– Vi har gjort kundundersökningar som visar vad våra kunder efterfrågar, säger Krister Skeppler.

Det smakfullt inredda deli-kafét, som ska leda tankarna till ett orangeri, kommer att ha 25 sittplatser, och erbjuda allt från varmmatsbuffé till smoothies. Färdiga maträtter, både kompletta och i delar för den som vill laga till dem hemma, kommer också att finnas, liksom ett enkelt vinsortiment.

– Vi vill ha ett levande sortiment och kommer att försöka följa säsongerna, berättar matutvecklingschefen Daniel Duse.

Läs också: Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Vid de öppna entréerna kommer det att vara blomsterförsäljning.

Både Krister Skeppler och Daniel Duse är övertygade om att satsningen är riktig. I dag är lunchutbudet i Fältöversten begränsat. Här finns McDonald's, en sushi och ett antal kaféer,.

– Med utbudet här vill vi träffa så många behov som möjligt, säger Daniel Duse.

Exakt hur utbudet ska se ut är inte spikat.

Läs också: Hemköps vd: ”Östenssons-affären vår största sedan 2011”

– Vi vill ha ett levande sortiment, och kommer de närmaste månaderna vara väldigt uppmärksamma på vad kunderna efterfrågar.

En viktig aspekt är hållbarhet och minskat matsvinn. Merförsäljning av färdigmat ger lägre svinn.

– Vi vill ta vara på så mycket som möjligt. Vi har sänkt vårt svinn i butiken med 30 procent, men det finns mer att göra, säger Krister Skeppler.

Betalningen kommer att ske i självutcheckningskassor.

– Vi kommer att ha en bemannad kassa vid den kylda smörgåsdisken. Det måste vi har för att kunna servera vin.

I mitten av nästa vecka rivs planket i Fältöversten, och på torsdag den 31 öppnar Petite Sabis.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

En småbarnsfamilj kan spara 15 000 kronor per år beroende på val av butik.

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Ica-butik har brunnit ned

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Arkiv

Anammas kunder slussas till Coop

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Katrineholm förbjuder tiggeri

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

Slakteri skållade levande kycklingar

Axfood fortsätter köra med Circle K

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

City Gross och Jontefonden vann pris

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

Rusta höjer ribban: 19 butiker nästa verksamhetsår

”Vi lägger in en extra växel”, säger etableringschefen Peter Jansen.

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Butikerna hyllar vårbudgeten

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Plus

Non food kryper närmare maten

Slopar buräggen i emv

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.164