23948sdkhjf

Hur får man ut arbetsmiljöarbetet i butik?

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Forskningsprojekt studerar kedjornas problem.

En utmaning för handeln är att ramarna för arbetsmiljöarbetet ofta sätts centralt och sedan ska tillämpas i butiker runt om i landet.

Läs också: Ica-butik hotas med vite

I ett nytt forskningsprojekt studerar IVL Svenska Miljöinstitutet hur arbetsmiljöarbetet i kedjeföretag kan förbättras och bli effektivare.

– Ökad kunskap om hur de här företagen arbetar med arbetsmiljöfrågor i dagsläget kan visa vilka utmaningar som finns och vilka förändringar som krävs för att få ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Maria Vigren, arbetsmiljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Hon är forskningsledare för projektet, som finansieras av AFA Försäkring med 3,6 miljoner kronor. Det drivs i samråd med Svensk Handel, Handelsanställdas förbund och Unionen. Projektet pågår fram till 2021 och Projektet kommer att drivas i samråd med Svensk Handel, Handelsanställdas förbund och Unionen och förväntas resultera i konkreta råd om hur en god arbetsmiljö kan möjliggöras i kedjeföretag.

– Trots att det många gånger finns hjälpmedel, skyddsutrustning och kunskap om hur man skapar en säker och bra arbetsmiljö, så har man sett att detta inte används i tillräckligt stor utsträckning. Det här är en central fråga, och här kan en metod som heter OBM – Organizational Behavior Management – vara till stor hjälp för att öka förståelsen om varför det förebyggande arbetsmiljöarbetet inte fungerar som det är tänkt, säger Maria Vigren, i ett pressmeddelande.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

En småbarnsfamilj kan spara 15 000 kronor per år beroende på val av butik.

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Ica-butik har brunnit ned

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Arkiv
Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Anammas kunder slussas till Coop

Katrineholm förbjuder tiggeri

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Slakteri skållade levande kycklingar

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

City Gross och Jontefonden vann pris

Axfood fortsätter köra med Circle K

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Butikerna hyllar vårbudgeten

Plus

Forskning: Med mobilen i handen ökar snittköpen

Plus

Non food kryper närmare maten

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Slopar buräggen i emv

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Krönika
”Sänk temperaturen i kylkedjan”

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141