23948sdkhjf

Tjuv greps två gånger på 12 minuter

Släpptes från arresten – greps 12 minuter senare på Ica-lagret: ”Tillhör vardagen”.

I SVT:s program ”Veckans brott – Redaktionen” tas ett fall upp där en misstänkt inbrottstjuv släpps på polisarresten. Gärningsmannen hade gripits för inbrott och stöld, men anhölls inte av åklagare utan släpptes medan brottet utreddes vidare.

Tolv minuter senare greps samma person på nytt – den här gången på lagret vid en Ica-butik 100 meter från polisstationen. Enligt personalen uppträdde han aggressivt.

Han har gått raka vägen från arresten in till Ica och in på lagret och personalrummet, där han upptäcks av två anställda, säger polisinspektör Petter Tomasson till SVT.

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson vittnar om att liknande fall tillhör vardagen.

Det är en enig bild bland många Ica-handlare att tjuvarna är ute på gatan snabbare än det går för poliserna att skriva rapporten, säger han till Fri Köpenskap.

Fallet är ett tydligt exempel på ett rättsligt misslyckande – tycker han. Inbrott och stölder tas inte på allvar och rättsväsendet saknar resurser att hålla kvar den här typen av brottslingar.

Annat var det på 70-talet när min pappa var polis. Då hade de möjlighet att låsa in dem under tiden brotten utreddes, vilket resulterade i en lugnare vardag för alla.

Polisinspektören Petter Tomasson i veckans brott är orolig över vad den här typen av händelser sänder för signaler till samhället.

Det är ganska jobbigt för oss poliser också att dela tunnelbana eller buss med den som man har gripit under natten. Det har hänt mer än ofta, säger han till SVT.

Åklagaren Malin Kühn, som valde att inte anhålla mannen försvarar sig:

– Polisen ringde och sade att de hade en person där som var misstänkt för stöld och hade misstänkt stöldgods på sig. Min fråga var om de visste att det var stöldgods, om de hade härlett godset som personen hade på sig, Det hade de ingen aning om, säger hon till SVT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125