23948sdkhjf

Från stjärnkrog till skivad ost

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Jan Ljungblom, kategorichef för ost och mejeri på Ica, har testat det mesta i branschen.

Jag hade ganska högtflygande planer som kock, att jag både skulle ha restaurang och skulle tävla, säger Jan Ljungblom.

Läs också: Här kan Coop få konkurrens av Ica

Jan Ljungblom jobbade bland annat på en av landets första krogar med en stjärna i Guide Michelin samt på kungaparets egna kocks krog i Vallentuna.

Ibland när man jobbar i restaurangbranschen blir man bara så arg, och vid ett tillfälle brast det och jag slutade. Då hamnade jag som av en slump i butik och där var jag kvar väldigt länge.

Efter sitt avhopp från kockbanan och vad som skulle visa sig bli hans första sejour i dagligvarubranschen började det åter klia i fingrarna för Jan Ljungblom och han bytte då återigen bransch. Den gången var det leverantörsledet som lockade.

Är du rastlös?
Jag gillar nog främst nya utmaningar, men jag var nog lite rastlös när jag var yngre ja.

Jan Ljungblom började på Ica 2001 och där har han varit sedan dess med undantag av en till avstickare i leverantörsledet. Enligt honom har hans många olika positioner varit berikande, utan dem säger han är det nästan omöjligt att få en bra överblick av branschen.

Det är som med politiker, håller man endast på med inköp så förstår man inte hela bilden. Gör man något annat kan man istället förstås sig på hela verksamheten. Oavsett vad man tror så är det kunskap som krävs och oftast är det praktiskt kunskap, säger Jan Ljungblom.

Får du användning av gamla kunskaper?

Absolut, produktkunskap blir aldrig gammal eller omodern, den kommer alltid att vara modern och högst nödvändig att veta. Sen kan produktmetoder och liknande förfinas och bli bättre och sånt kanske man kan missa.

Läs också: Ica är grönast - går om Coop

Jan Ljungblom har snart jobbat 13 år på Ica, varav de senaste 7 som kategorichef för ost och mejeri och idag går hans jobb framförallt ut på att skapa förutsättningar för att lansera produkter.

Tillsammans med mitt team på 10 medarbetare jobbar vi tillsammans med de stora strategiska frågorna men sen är det mitt team som gör de stora hjältedåden att ta fram och lansera produkterna.

Det senaste "hjältedådet" som Jan Ljungblom och hans team utfört har varit lanseringen av svensk färdigskivad ost, något som inte bara gått ut på försäljning utan även just handlat om att föra dialog med dels producenterna och mejerierna, men även butiksprofilerna.

Syftet är att säkerställa en svensk primärproduktion vilket innebär att våra bönder måste få betalt för sina produkter vilket endastsker om vi ökar efterfrågan.

Är det en utmaning?

– Nej egentligen inte. Vill marknaden ha dina produkter och du är konkurrensmässigt rätt i pris så kommer du sälja. Till stor del går vårt arbete går inte ut på att skapa artiklar utan om att skapa förutsättningarna för att lyckas på marknaden genom kommunikation eller olika former av marknadsföring.

Läs också: De kan vinna Icas entreprenörspris

Som gammal kock har Jan Ljungblom ett stort matintresse och det i kombination med ett målmedvetet arbete tror han är framgången till bra produktlanseringar. Framgångsrika produktkategorier uppstår inte av en slump.

– Vem hade trott vi hade haft det här otrolig inflödet av italienska charkuterier om man inte hade jobbat i frågan väldigt strukturerat och fått upp ett intresse hos konsumenten.

Att göra just en sådan satsning menar Jan Ljungblom är något som passar Ica extra bra då företaget både är entreprenörsdrivet men även har tillräckligt med resurser för att driva utvecklingen.

Stämmer det du gör överens med vad andra tror att du gör?

— Människor på företaget vet nog vad vi gör men människor i allmänhet vet nog inte riktigt vad en kategorichef på Ica gör. De förstår nog inte riktigt att man har ett så brett arbetsområde, att man nästan är som en liten mini-vd i företaget. Det min bekantskapskrets ser är nog att jag är en kille med stor produktkunskap, men de ser nog inte att man får en sån överblick över hela branschen och att man framförallt driver ett team framåt.

Jan Ljungblom
Chef Kategoriområdeschef ost & mejeri på Ica sedan 2017
Kategoriområdeschef Ica 2006 - nu
Key Account Manager Nybergs Deli 2004-2006
Produktchef samt Inköpare Ica Sverige 2001-2005
Försäljningschef Hartwig delikatesser 1997-2001
Key Account Manager Arvid Nordquist 1994-1997
Mer om: Ica
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Två nya namn till Lantmännen

Butiker rustar upp Barnens ö

Ica-butiker i samarbete efter stormen Alfrida.

Starkt år för skyltföretaget

Plus

Chefsintervjun
”Vi är motorn, hjärtat, i Axfoodkoncernen”

Stor intervju med Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Rikspolischefen i samtal med handeln

Nyhetsbrev

Chefen har ordet
Det är skarpt läge nu

Arkiv

Lidl vill fördubbla – i Danmark

Plus

Dagligvarugalan
Tipsen i charken: Griskind eller orm? Ica City löser biffen

Mat.se växlar upp med ny veganbutik

Ica är grönast - går om Coop

Vertikal grönsaksodlare i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Största inköpen görs hos City Gross

Det ser mörkt ut för Sainsbury's fusion

Krönika
Checklista för att få rätt personal

1

Coops ultimatum: Tillgänglighet eller nedläggning

Här finns Årets apotek

Kraftigt bakslag för Lidl: ”Trafikverket stryper kundtillförseln”

Coops kunder skänkte 330 000 träd

Scandi Standard såg minskad vinst

Arla vände från svagt första kvartal

På nytt jobb
Norskt styrelseproffs till Pricer

Coop Varberg bygger ut

På nytt jobb
Nya namn i Icas styrelse

På nytt jobb
Ica-chef går till Epicenter

Ica drar sig ur ytterligare en mässa

Hård smäll när kommunen tvingar äldre att handla i centrum

Livsmedelsbranschen växer snabbast på nätet

Här kan Coop få konkurrens av Ica

Billigare mat i januari

Så ska Coop Norge automatiseras

Chefen har ordet
Så tog vi oss genom skärselden

Ledare
Fri Köpenskap ökar snabbt – Tack för förtroendet

På nytt jobb
Han blir ny finanschef på Ica-handlarnas Förbund

De kan vinna Icas entreprenörspris

Så mycket ökade försäljningen i januari

Första Biofach för Business Sweden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119