23948sdkhjf

De slutar med palmolja

Lyssnar på kritiken. Slopar omdiskuterade fettet.

Orkla och Axfood har beslutat att sluta använda palmolja i sina egna produkter. Det framgår av en granskning som Icakuriren gjort.

Oljepalmer odlas i plantager. För att ge plats för dem skövlas och bränns stora regnskogar, vilket dessutom hotar djurarter och tvingar lokalbefolkningen att flytta.

Efter den växande kritken mot användandet av palmolja har flera aktörer i livsmedelskedjan valt att fasa ut den.

I Sverige har livsmedelskoncernen Orkla Sverige beslutat att ta bort all palmolja i sina produkter senast 2021.

Axfood har nyligen fattat beslut om att fasa ut palmoljan i sina egna märkesvaror. Exakt när är ännu inte klart.

– Under de senaste två till tre åren har vi minskat antalet produkter som innehåller palmolja med drygt 30 procent. Exempel är vår djupfrysta potatisserie Eldorado: pommes frites, kroketter, klyftpotatis och potatisbullar som i dag innehåller solrosolja istället för palmolja, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till Icakuriren.

Däremot har vare sig Coop eller Ica några planer på att helt sluta med palmolja.

– Det finns inga sådana planer i dagsläget. Att byta palmolja mot annat fett behöver inte betyda en vinst för miljö, klimat, djur eller människor eftersom många andra oljegrödor kräver flera gånger större yta och större insatser för att få samma mängd vara, säger Maria Smith, chef för miljö och socialt ansvar på Ica, till tidningen.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen går på samma linje som Världsnaturfonden WWF, som uppmanar de svenska konsumenterna att fråga efter certifierad och ansvarsfullt producerad palmolja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097