23948sdkhjf

Busch Thor upprörd: ”Tillträdesförbud räcker inte”

Kristdemokraterna och Svensk Handel vill se ännu hårdare tag.

Svensk Handels vd Karin Johansson var tillsammans med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på plats hos den brottsdrabbade handlaren Conny Holmlund på Ica Kvantum Märsta i fredags. Läs Conny Holmlunds berättelse här

Branschorganisationen Svensk Handel vill påtala den verklighet som deras medlemmar lever i dagligen.

Vi vill att politikerna ska få höra problemen från de som själva utsätts för dem. Från kött och blod, säger Karin Johansson till Fri Köpenskap.

Vardagsbrott som stöld, hot och våld är ett av handelns absolut mest akuta problem.

Bara stölderna kostar, lågt räknat, sex miljarder kronor per år. Lägg därtill elva miljarder i övervakningsutrustning och annat säkerhetsarbete så kostar det nästan lika mycket som hela vinstmarginalen i handeln eller halva den svenska polisbudgeten, konstaterar Karin Johansson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är mycket irriterad.

Jag blir upprörd när jag hör vad den här handlaren utsätts för. Det får inte gå till så här, säger hon till Fri Köpenskap.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och rättspolitiska talespersonen Magnus Carlsson ser ett behov av förstärkt tillträdesförbud.

Enligt henne var det Kristdemokraterna som drev fram förslaget om tillträdesförbud, och de är missnöjda över faktumet att regeringens utredning föreslår att lagen ska träda i kraft 2021.

Det är för mycket begärt att de som jobbar i butik ska tvingas vänta så länge. Det är ingen raketforskning utan det kan gå betydligt snabbare att få till om man bara vill, konstaterar Ebba Busch Thor.

Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Magnus Carlsson menar att partiet lobbar för flera konkreta åtgärder. Förutom 10 000 fler poliser vill de göra det möjligt att omvandla obetalda böter till fängelse och skärpa upp tillträdesförbudet.

För att tillträdesförbudet ska fungera så krävs det att handlaren på plats kan avvisa personerna och dessutom får det polisiära stöd som krävs för att efterleva tillträdesförbudet. 

Dessutom vill de lägga till möjligheten för domstol att komplettera med något som de kallar ”vistelseförbud”. Förbudet ska omfatta större områden som exempelvis hela handelsplatsen eller köpcentrumet.

Annars kan det lätt bli så att problemen bara flyttar strax utanför butiken.

Läs mer om tillträdesförbudet här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094