23948sdkhjf

Hård smäll när kommunen tvingar äldre att handla i centrum

Samhall sålde kontraktet till Hemköp i city. Nu drabbas lanthandlarna.

Vänersborgs kommun har ändrat rutinerna kring Hemtjänstens inköp, som numera sköts av Samhall. En 93-årig kvinna i Brålanda får till exempel inte handla på orten, berättar den gode vännen Karl-Ewert Bergh för P4 väst.

Min vän blev ledsen och känner sig kränkt, för att hon inte längre får handla i sin butik som hon har gjort i 70 år.

Orsaken är att Samhall tecknat avtal kring matinköpen med två Hemköpsbutiker i Trollhättan centrum, fyra mil från Brålanda. De andra handlarna tvingas klara sig utan Hemtjänstens tidigare kunder. Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna känner igen problematiken.

Det händer att kommuner fattar dessa beslut för att kortsiktigt hitta billiga avtal, men långsiktigt kan det få kraftiga konsekvenser för landsbygden och alla som bor och verkar där, säger han till Fri Köpenskap.

Bättre är det i Sollefteå, menar han. Där har kommunen nämligen gjort tvärt om.

Man har tecknat avtal med landsbygdsbutikerna istället. Lanthandlarna sänker sina marginaler och ger dem en bra deal även om de fortfarande tjänar på affären. Men framförallt innebär dessa avtal att handlaren har möjlighet att bredda sortimentet av färskvaror – vilket gör butiken mer attraktiv för andra kunder, berättar Pär Bygdeson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094