23948sdkhjf

Fazer gör 400-miljonersinvestering med havre som råvara

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Bygger anläggning som ska producera xylitol från havreskal.

Fazer satsar 400 miljoner kronor i en ny anläggning där havreskal ska användas som råvara. Investeringen blir för Fazer en ingång till xylitolmarknaden som förväntas växa. 

Läs också: Han kliver in på Fazer

Xylitol är ett sötningsmedel som framställs ur xylos som finns i vissa träd och växter. De populäraste xylitolprodukterna är tuggummi och pastiller. 

Att producera xylitol från havreskal, som är en biprodukt i malningsprocessen, är en helt ny innovativ växtbaserad teknologi. Hela produktionsprocessen är unik eftersom man hittills inte kunnat dra nytta av råvaran i kommersiellt syfte. I nuvarande produktion har man till stor del använt havreskal inom energiproduktion.

Fazer ser investeringen i anläggningen i Finland som ett sätt att stärka bolagets position inom värdeskapande havreprodukter. Xylitolfabriken kommer att höra till affärsområdet Fazer Lifestyle Foods.

– Vi tror att xylitol från växtbaserad nordisk råvara kommer att skapa stort intresse hos kunder i norra Europa, ja till och med globalt. Här har vi nu en innovation inom cirkulär ekonomi och som med patenterad teknologi erbjuder konsumenten hälsosamma val, säger Mats Liedholm, vd Fazer Sverige.

Xylitolanläggningen byggs bredvid Fazers havrekvarn i Lahti och blir den första xylitolfabriken i världen som integreras bakåt i produktionskedjan. Fabriken kommer att producera många olika former av xylitol och stötta marknadens behov av mat och kosmetik samt förse läkemedelsindustrin.

De största investeringarna kommer att genomföras 2019-2020 och skapa cirka 30 nya jobb. Byggandet av anläggningen påbörjades i februari 2019.

Mer om: Fazer | havre | xylitol
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är City Gross nya convenience-butiker

Butiker på 700 till 1 200 kvadratmeter med brett utbud och större tillgänglighet.

Ica Nära-handlare bygger egen bistro

Kraftig kritik mot livsmedelskontrollerna

Dagligvarugalan
Sista chansen nominera till Dagligvarugalan

Årets butik-juryn har varit landet runt för att hitta de bästa kandidaterna.

Krönika
"Visst kan man tävla i innovationer"

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Dämpad vår för livsmedelsföretagen

Arkiv

Glutenfritt bageri till Ica – via Fazer

Ica rullar ut cykeldepåer: ”Moduler med pumpar och laddare”

Direkten öppnar i Baronen

Butik i konkurs: "Beklagar att stans bästa butik tvingas lägga ned"

På nytt jobb
Ny CDO på Ica: "Kraft till tech"

City Gross cateringförvandling ger effekt

Coop lägger ned – på grund av gruva

På nytt jobb
Skånemejerier med ny hållbarhetschef

Coop börjar med hundparkeringar

Nätverk med livsmedelshandlare spar energi

De kan vinna ekopris

På nytt jobb
Ny kommunikationschef på Orkla

Norska laxdöden kan kosta miljard

Forskning visar: fräscha dörrar är effektiva

Tuff resa mot rätt temperatur

Energiomställning är en svår resa då butiks-besöket ska vara attraktivt

Icahandlare rasar mot detaljplan: ”Ett hot mot vår verksamhet”

Ledare
”Personalen i skuggan av tekniken”

Coop tar in omtalad vegoburgare

Kraftig fläskprisökning – snart i Sverige

Kopparbergs backar

Ekobutik i konkurs

På nytt jobb
Han går från Spotify till Gastrofy

Zetadisplay visar stark tillväxt

Få kunder anmäler prisfusk

Ica går över till svenskodlade plommontomater

Plus

Vd:n som ska göra Coop coolt igen

Krönika
Dags att reformera kampanjsystemet

Chefen har ordet
Glöm inte våra egna entreprenörshjältar

Matspars statistik: ”Kvantum på hugget”

På nytt jobb
Ny kommunikationsdirektör på Scandi Standard

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.164