23948sdkhjf

Axfoods jättelager byggs i Bålsta

Sex lager blir ett när Axfood bygger sitt nya logistikcenter i Bålsta nordväst om Stockholm. Det nya jättelagret på 100 000 kvadratmeter som ska tas i drift 2023 ersätter befintliga lager på sammanlagt 115 000 kvadratmeter.

– Samtidigt ökar vi kapaciteten med minst 40 procent, säger Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Sammanlagt sysselsätter Axfoods sex lager i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra i dagsläget cirka 1 000 personer.

– Det nya lagret kommer att kräva mindre personal, men vi kommer ändå att vara en stor arbetsgivare i Bålsta, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.

Men det kommer att dröja till 2023 innan de befintliga lagren påverkas av det nya. Det är först då det beräknas att kunna tas i drift.

På onsdagen presenterades den avsiktsförklaring Axfood har ingått med tyska Witron, som ska leverera automationsutrustningen till det nya lagret.

Man har också tecknat en avsiktsförklaring med fastighetsägaren NREP Logicenters om att förlägga lagret till Bålsta nordväst om Stockholm.

– Vi har gjort noggranna logistikanalyser och kommit fram till att vi kan serva Stockholmsregionen, övriga Mälardalen och norra delen av Sverige väldigt bra från Bålsta och samtidigt minimera miljöpåverkan, säger Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Stockholmsregionen, övriga Mälardalen och norra Sverige går bra att serva från Bålsta, enligt Axfood.

Lagret, som nu beräknas kosta minst 2 miljarder kronor, kommer att serva både butiker och e-handelskunder. Investeringen är den största i Axfoods historia.

– Vi har tidigare sagt att investeringsnivån kommer att ligga på 400-600 miljoner kronor per år i fyra år. Nu ser vi ut att hamna i det övre skiktet, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow.

– Vi bygger för framtiden. Med den nya logistiklösningen kommer vi att bli än mer konkurrenskraftiga och skapa samordningsvinster i koncernen. Vi investerar för att på ett flexibelt sätt möta framtidens behov av leverans av varor både till butikerna och direkt till e-handelskunderna, fortsätter han.

Axfood räknar med att kostnadsgraden för vår logistikverksamhet, inklusive nytt hyresavtal och ökade avskrivningar, redan 2023 kommer att vara i nivå med nuvarande kostnadsgrad. Därefter beräknas kostnadsgraden sjunka i takt med Axfoods tillväxt.

Axfoods nya automatiserade lager i Bålsta ska serva både butiker och e-handelskunder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109