23948sdkhjf

Axfoods jättelager byggs i Bålsta

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Sex lager blir ett när Axfood bygger sitt nya logistikcenter i Bålsta nordväst om Stockholm. Det nya jättelagret på 100 000 kvadratmeter som ska tas i drift 2023 ersätter befintliga lager på sammanlagt 115 000 kvadratmeter.

Läs också: Matspars statistik: Här e-handlade kunderna

– Samtidigt ökar vi kapaciteten med minst 40 procent, säger Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Sammanlagt sysselsätter Axfoods sex lager i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra i dagsläget cirka 1 000 personer.

– Det nya lagret kommer att kräva mindre personal, men vi kommer ändå att vara en stor arbetsgivare i Bålsta, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.

Men det kommer att dröja till 2023 innan de befintliga lagren påverkas av det nya. Det är först då det beräknas att kunna tas i drift.

Läs också: Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

På onsdagen presenterades den avsiktsförklaring Axfood har ingått med tyska Witron, som ska leverera automationsutrustningen till det nya lagret.

Man har också tecknat en avsiktsförklaring med fastighetsägaren NREP Logicenters om att förlägga lagret till Bålsta nordväst om Stockholm.

– Vi har gjort noggranna logistikanalyser och kommit fram till att vi kan serva Stockholmsregionen, övriga Mälardalen och norra delen av Sverige väldigt bra från Bålsta och samtidigt minimera miljöpåverkan, säger Dagabs vd Nicholas Pettersson.

Stockholmsregionen, övriga Mälardalen och norra Sverige går bra att serva från Bålsta, enligt Axfood.

Lagret, som nu beräknas kosta minst 2 miljarder kronor, kommer att serva både butiker och e-handelskunder. Investeringen är den största i Axfoods historia.

Läs också: Axfood fortsätter köra med Circle K

– Vi har tidigare sagt att investeringsnivån kommer att ligga på 400-600 miljoner kronor per år i fyra år. Nu ser vi ut att hamna i det övre skiktet, säger Axfoods vd och koncernchef Klas Balkow.

– Vi bygger för framtiden. Med den nya logistiklösningen kommer vi att bli än mer konkurrenskraftiga och skapa samordningsvinster i koncernen. Vi investerar för att på ett flexibelt sätt möta framtidens behov av leverans av varor både till butikerna och direkt till e-handelskunderna, fortsätter han.

Axfood räknar med att kostnadsgraden för vår logistikverksamhet, inklusive nytt hyresavtal och ökade avskrivningar, redan 2023 kommer att vara i nivå med nuvarande kostnadsgrad. Därefter beräknas kostnadsgraden sjunka i takt med Axfoods tillväxt.

Axfoods nya automatiserade lager i Bålsta ska serva både butiker och e-handelskunder.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

En småbarnsfamilj kan spara 15 000 kronor per år beroende på val av butik.

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Ica-butik har brunnit ned

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Arkiv
Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Anammas kunder slussas till Coop

Katrineholm förbjuder tiggeri

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Slakteri skållade levande kycklingar

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

City Gross och Jontefonden vann pris

Axfood fortsätter köra med Circle K

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Butikerna hyllar vårbudgeten

Plus

Forskning: Med mobilen i handen ökar snittköpen

Plus

Non food kryper närmare maten

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Slopar buräggen i emv

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Krönika
”Sänk temperaturen i kylkedjan”

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.174