23948sdkhjf

Arla förbereder för Brexit

Går det att förbereda sig för Brexit? Ingen vet riktigt om och när, eller ens i vilken form Storbritanniens utträde kommer att se ut. Men Arla har iallafall förberett sig så grundligt de kan.

I samband med presentationen av Livsmedelsföretagens konjunkturbrev under tisdagen, som förutom att beskriva branschens förutsättningar i stort även fokuserade på Brexits effekter på de svenska företagens export medverkade även Arla Sveriges vd Patrik Hansson.

– Vi har förberett oss mycket och länge, på alla alternativ från hård och snabb Brexit, till ingen Brexit alls, säger han.

Storbritannien producerar ungefär 80 procent av sin egna mejeriförbrukning men på grund av landets storlek är de, näst efter Kina ändå en av världens största importörer av mejerier. En så kallad "hård" Brexit skulle förmodligen innebära att WTOs regler för tullar skulle gälla, vilket för just jordbruksprodukter skulle innebära tullar på hela 30 till 40 procent. För Arla skulle det innebära både för- och nackdelar då koncernens position på marknaden består av 80 procent producerati Storbrittanien.

– Vi är lika drabbade som alla andra eftersom vi har en liknande import som landet i helhet, säger Patrik Hansson.

Eftersom ingen vet exakt hur Brexit kommer att se ut har Arla inte ännu ställt om sin produktion men enligt Patrik Hansson är de beredda att göra så vilket skulle innebära att de produkter som skulle drabbas mest av höga tullar i så fall skulle kunna produceras i Storbritannien.

Även vid en hård Brexit tror inte Arla på att alla effekterna kommer att kännas av omedelbart.

– Eftersom Storbritannien har en så pass stor import som behövs för sin egna försörjning tror vi att oavsett vad så blir det en långsam Brexit, vi kommer förmodligen se omställningsperiod.

Oavsett vad som händer tror iallafall Arla att de är redo för Brexit. Koncernen har, på grund av sin internationella karaktär, tillgång till fler marknader som kan ta emot det eventuella överskottet.

– Vi är så förberedda vi kan vara. Fördelen för oss är att all mjölk kommer att säljas, frågan är bara till vilket pris, säger Patrik Hansson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094