23948sdkhjf

Arla vill nolla klimatavtrycken

Arla-koncernen har satt nya klimatmål, uppdelade i etapper. Samtliga Arla Foods och kooperativets ägare har som ett första mål att minska utsläppen med 30 procent per kilo mjölk fram till 2030, för att sedan arbeta mot ett netto på noll klimatavtryck år 2050.

En av de åtgärder som Arla tänker ta till för att minska klimatavtrycket är att utveckla särskild, aningen dyrare mjölk från utvalda producenter.

– Vi har börjat arbeta med progressiva ägare i både Danmark och Sverige för att kunna erbjuda både mer hållbar konventionell och ekologisk mjölk som visar vägen för klimat, djuromsorg och en hållbar verksamhet på gården, säger Peder Tuborgh, koncernchef på Arla i ett pressmeddelande. 

En annan metod för att minska utsläppen är även forskning på fodersammansättning för att minska utsläppen av metangas från korna.  

Sedan 1990 har Arlabönderna minskat utsläppen per kilo mjölk med 24 procent. Minskningen av utsläppen från Arlas mejeriverksamhet, inklusive förpackning och transport, har varit 22 procent sedan 2005 – trots att Arlasmjölkmängd har ökat med mer än 40 procent under perioden.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109