23948sdkhjf

Handlare rasar över nytt förbud: ”Ska jag vara polis nu?”

Den nya tobakslagen som träder i kraft den 1 juli 2019 kan innebära bekymmer för landets handlare. Det blir olagligt att röka utanför allmänna entréer vilket då även omfattar butiker.

Det blir tydligen mitt ansvar att avvisa personer som röker utanför butiken, säger Jan Lindberg, handlare på Ica Supermarket Fridhemsplan till Fri Köpenskap.

För att mota bort rökarna föreslås handlaren enligt Länsstyrelsen att säga till och sätta upp skyltar som förkunnar rökförbudet.

Samtidigt har jag ingen rätt att porta exempelvis narkomaner som slåss utanför butiken, säger Jan Lindberg.

Personer som systematiskt stjäl, hotar eller kränker personalen har han heller ingen rätt att förbjuda tillträde till butiken.

Vad ska man säga. Politiken är väldigt godtycklig. Att mota bort rökare från allmän plats är tydligen min uppgift – men där slutar det hela.

Om han vid upprepade tillfällen misslyckas med tillsynen riskeras indragen tobakslicens.

Det är helt sjukt. Jag äger inte ens marken. Om jag istället vill ställa upp en vagn med reklamskyltar så behöver jag söka tillstånd och betala för det.

Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna är beklämd över den nya lagen.

Om en person röker, trots att det finns skyltar om att rökning inte är tillåten, ska butiken i steg ett be personen att flytta på sig. Om personen väljer att stå kvar, då har butiken rätt att avvisa personen i fråga. Oklart dock vilka metoder som är tillåtna.

Han förstår att lagen sticker i ögonen på handlarna.

Vad är proportionerligt våld vid hanteringen av en person som utsätter andra för passiv rökning utomhus? Vattenpistol med surströmmingsspad? Slutsatsen är att de som skapar våra lagar och regler anser att rökning utomhus är ett allvarligare brott, än stöld, hot, och trakasserier, säger han till Fri Köpenskap.

Läs även krönikan av Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson där han går till hårt angrepp mot lagstiftarna bakom tobakslagen. Den finns här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109