23948sdkhjf

”Lagstiftarna har gått vilse med tobakslagen”

Pär Bygdeson liknar i en krönika lagstiftningens konsekvenser vid en droghallucinogen mardröm.

Tänk dig ett land där du som driver butik inte får hindra människor att komma in i butiken trots att de stjäl, hotar och trakasserar. Du kan inte heller bestämma om en person får sitta och tigga precis utanför din butik eller inte. Men inom kort kommer du som har butiken att få ansvaret för att ingen står och röker utanför den. Skulle inte det kännas som om du levde i en droghallucinogen mardröm? Men så är det inte, utan det är verklighetens Sverige 2019.

Den nya tobakslagen som träder i kraft den 1 juli 2019 kommer bland annat att kräva tillståndsplikt för att sälja tobak. Känns rimligt. Men det är sedan som riksdagen och lagstiftarna gått vilse.

Det har skrivits mycket om förbudet att röka på uteserveringar, om det är rätt eller fel. För mig är det obegripligt att borgerliga partier släppte igenom detta, det borde väl vara upp till den som driver uteserveringen kan man tycka. Men icke.

Dessutom smög det sig in en mening som handlar om att det ska vara rökfritt i anslutning till entrén för alla lokaler dit allmänheten har tillträde. Som du vet räknas livsmedelsbutiken som en plats där allmänheten har tillträde. Alltså har butiken ansvar för att ingen röker utanför den.

Och nu blir det riktigt intressant: Om en person röker, trots att det finns skyltar om att rökning inte är tillåten, ska butiken i steg ett be personen att flytta på sig. Om personen väljer att stå kvar, då har butiken rätt att avvisa personen i fråga. Oklart dock vilka metoder som är tillåtna. Vad är proportionerligt våld vid hanteringen av en person som utsätter andra för passiv rökning utomhus? Vattenpistol med surströmmingsspad?

Slutsatsen är att de som skapar våra lagar och regler anser att rökning utomhus är ett allvarligare brott än stöld, hot, och trakasserier.

Det finns tyvärr en ovana de senaste 20 åren i Sverige att med jämna mellanrum stifta lagar som är ogenomtänkta, och som toppning på detta avstår man från att tillsätta resurser för att säkerställa att lagen blir efterlevd.

Det leder till att vi får en uppsättning lagar som endast är till för de som är skötsamma av sig själva. Övriga har det frikort som är praktiskt att ha för den som regelbundet genomför brott som är belagda med böter. Medan den som inte är tillräckligt nitisk med att jaga bort rökare utanför sin butik kan förlora rätten att sälja tobak.

Välkommen du sköna nya värld!

Pär Bygdeson är vd för Livsmedelshandlarna

Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125